Europa, pe cale sa devina consumatoare de energie 100% regenerabila

25

3186143355_1dbf035dba_o

Potrivit unui raport realizat de PricewaterhouseCoopers, Europa si Africa de Nord ar putea sa obtina pana in 2050 tot necesarul de electricitate doar din resurse regenerabile.

O retea super inteligenta pan-europeana care sa alimenteze cu energie tot continentul? E cat se poate de fezabila din punct de vedere tehnic, spune raportul intocmit de PricewaterhouseCoopers. Acest sistem ar fi alimentat de ferme solare plasate in Africa de Nord, de unele hidro-electrice din Scandinavia si din Alpi si de platforme eoliene, atat pe uscat, cat si pe mare,  din zona Baltica si a Marii Nordului.Energia marina si instalatiile de obtinere a energiei din biomasa ar urma sa completeze tabloul. “Raportul raspunde criticilor la adresa energiei regenerabile ca solutie la scara globala”, spune Richard Gledhill, reprezentant PwC. “Am demonstrat cum diversitatea tehnologica si geografica pot sa rezolve atat problemele legate de costuri, cat si pe cele care tin de securitatea stocurilor de energie”.

Raportul mai anticipeaza ca o raspandire a energiilor regenerabile ca alternativa la cele actuale va antrena preturi tot mai mici pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon. Energia astfel creata devine competitiva ca si cost si poate asigura electricitate la preturi accesibile in intreaga regiune.

Foto: Flickr/Caveman 92223

Tags:25 de comentarii

 1. Gigi Maybachistu' Energetic on

  Singurul lucru care lipseşte este un sistem energetic european, în care toate instalaţiile să fie standardizate şi să comunice între ele suficient de bine încât să poată transporta energia din orice punct al continentului acolo unde este necesară.

  • Exista un sistem energetic european, de aceea tarile invecinate pot importa si vinde energie electrica. Problema adevarata este cea a transportului energiei pe distante mari, pentru ca pierderile devin foarte mari odata cu cresterea distantei. Daca energia va fi produsa in Africa, cablurile trebuie sa traverseze Mediterana. Singura solutie existenta la ora actuala pentru transportul fara pierderi al energiei sunt superconductorii. Problema e ca nu cunoastem decat materiale care devin superconductoare la temperaturi foarte mici, ceea ce inseamna ca ar trebui sa racim cablurile care trec pe sub Mediterana.

   • alex, multa lume si-a pus poate intrebarea de ce s-au bagat sume astronomice in acceleratorul LHC de la geneva? pai simplu: banii nu s-au dat in final la cercetare ci la industria care a facut componentele. si una dintre problemele rezolvate de industrie a fost problema supra-conductorilor. asa ca fii sigur ca deja exista tehnologia industriala de transport a energiei cu supraconductori. o sa auzim de asta in viitorul previzibil…..in alta ordine de idei, nu te poti pune cu inteligenta europeana iar santajul rusilor cu gaze si petrol nu mai este eficient. …

 2. Pingback: Europa are sanse de a deveni independenta energetic pana in 2050 - Dr. Serban Radulescu

 3. Mira-m-as! Sincer si fara suparare! Dar ma indoiesc profund de fezabilitatea practica a unui astfel de plan. Intr-adevar, panourile solare din Africa de Nord ar putea genera multa electricitate, si teoretic ar fi posibil… dar practic vorbind, ar trebui sa fie sute de mii de hectare de astfel de panouri in tari, de multe ori, relativ instabile politic, ca sa ma exprim foarte elegant.

  • Exact. Plus ca acele panouri sunt foarte scumpe acum! doar daca ar scoate africanii din africa si ar baga doar panouri, dar tot ar fi foarte scump, energia ar trebui transportata pe distante foarte mari si deci nu ar ajunge neaparat ieftina.

 4. da se poate. nimeni nu a spus ca nu se poate. nu cred ca era necesar un raport price ca sa ne dam seama. oricum se incearca la nivel mondial implementarea smartgrid-ului.
  o sa mai vb peste 10 ani.
  acum abia incepe. sincer, abia astept sa vad cum se dezvolta.

 5. Hmmm,
  Desi produce energie “regenerabila” o hidrocentrala poate avea un efect foarte puternic asupra ecosistemului din jur (ex migratia pestilor). De asemenea aparitia lacului de acumulare intr-o zona impadurita va produce gaze cu efect de sera prin putrezirea copacilorin urma golirii si umplerii succesive a acestuia.
  din fericire centralele eoliene sunt mai ok

  • Ceva 100% ecologic nu exista. Orice lucru, oricat de neinsemnat afecteaza planeta. Si tu de cand te-ai nascut iti dai seama cata poluare ai produs ??
   Cat despre eoliene, mai gandeste-te, de pescarusi macelariti in elice ai auzit ?

   • Hai sa nu fim ipocriti! Cateva animale mai mor dar intr-un procent nesemnificativ. Daca totusi gandesti ca “orice viata conteaza” dormi bine cand stii ca ai omorat multe vieti dupa ce ai chemat echipa de dezinsectie?

  • Din fericire energia eoliana are un impact mai mic asupra mediului dar din nefericire este ineficienta. Afacerile cu eoliene merg doar datorita subventiilor de la stat si obligativitatii furnizorilor ca o parte din energia livrata sa fie verde.
   Marile hidrocentrale nu sunt considerate producatoare de energie verde, doar hidrocentralele mici vor intra in aceasta categorie.

 6. Pingback: pligg.com

 7. fantasmgorii petru creduli, auzi panouri in nordul africii ce te faci ca alea produc dor cat e soare dupa ce se intampla? a ponim cazanu cu pacura

 8. Conceptul de regenerabil presupune folosirea energiei care vinde de la soare (in toate formele ei) si oprirea utilizarii energiei stocate in carbon ancestral.
  Energia asta venita de la soare (caldura, lumina, vant, ape, fotosinteza) se va folosi cumva integral, si va deveni in final ori caldura, ori produs fizic ( exemplu lemn, material de constructie). Vanturile vor bate altfel, apele vor curge altfel, vom folosi probabil carbonul care e deja la suprafata globului, fara sa mai sugem hidrocarburi (energie solara din trecut stocata in legaturi C-H).

  Eu cred ca e un plan al viermilor care se hotarasc sa nu mai manance din mar, ci sa traiasca pe seama luminii de la soare. Utopic. Va genera locuri de munca. Va consuma resurse enorme pentru a fi implementat. In final marul tot se va increti si mai gaunos si golit de resurse va fi 🙂 , e legea firii.

  Remarcam ca e vorba de necesarul de electricitate, numai. Restul: caldura, miscare, alte necesare care se pot obtine fara electricitate – nu sunt incluse.

  In final se va ajunge la un compromis, iar noi probleme vor face ca noi planuri sa apara. Firesc, nu?

 9. Buna gluma!
  E bine de stiut ca Europa are peste 300 GW la varf de sarcina si transportul energiei electrice e usor diferit de cel al gazului sau apei.
  PwC vrea sa se duca dupa Andersen!

 10. Pingback: Kizárólag megújuló energiaforrások lehetősége egész Európában » Think Outside The Box

 11. Solutia transportului este tensiunea continua. Siemens este in curs de a realiza cel mai mare proiect din China: +/- 800 kV ce transporta 5000 MW.

 12. poluarea va fi redusa doar prin implementarea tehnologiei de folosire a resurselor regenerabile.
  de asta sunt decizii la nivel global de miscare a maselor spre bunul mers.
  este energie gratuita,soarele e al tuturor ,nimeni nu-ti poate impune taxa ca furi de la soare. fiecare se poate folosi de soare cum doreste in sensul folosirii in scopul asigurarii traiului de zi cu zi.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger