Europa, exemplu pentru investiţiile în energie solară

0

Două treimi din panourile solare instalate anul trecut în lume sunt în Europa. Acesta este rezultatul unei strategii serioase în privinţa energiilor regenerabile şi a angajamentului politic în acest sens, nu al unei pieţe lăsate în derivă, să se descurce singură, comentează analiştii de specialitate, care spun că Europa face, astfel, o alegere responsabilă.

 

 

Conform unui raport al European Union Joint Research Centre, în Europa s-au instalat, în 2011, panouri solare fotovoltaice în capacitate de 18,5 gigawaţi (GW), adică două treimi din panourile de acest fel instalate în toată lumea anul trecut. Acest lucru a adus totalul de capacitate solară fotovoltaică din Europa la 52 GW. De asemenea, două treimi din investiţiile globale în energie solară fotovoltaică s-au concentrat tot în Europa, ajungând la valoarea de aproximativ 65 de milioane de euro.

Industria fotovoltaică a crescut constant în ultimii zece ani în Europa – anual, creşterea este indicată la o medie de 40%, în condiţiile în care, la nivel global, aceasta oscilează între 40 şi 90%, în funcţie de investiţii din diverse regiuni ale lumii. Raportul mai arată şi că au scăzut costurile de producţie în domeniu cu 60%, pentru Europa. China rămâne cel mai mare producător de energie solară cu panouri fotovoltaice din lume, în prezent deţinând 50% din piaţa fotovoltaică. Scopul Europei este de a folosi energii regenerabile în proporţie de 20% până în anul 2020 pentru continent; energia solară acoperă, în prezent, 2% din totalul de electricitate necesar, astfel că la îndeplinirea scopului european mai contribuie şi energia eoliană şi alte resurse regenerabile.

 

Sursa: TH

Foto: InHabitat / Energie solară la Vatican

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger