Europa da unda verde cartofului modificat genetic “Amflora”

12

EC

Comisia Europeana a autorizat marti, 2 martie, cultivarea in statele UE, a unei culturi de cartof modificat genetic de la producatorul german BASF. Cartoful “Amflora” a fost avizat de Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) in iunie 2009,  aceasta spunand ca “nu au aparut dovezi stiintifice, care sa determine ca panelul de avizare al EFSA si-a schimbat opiniile fata de gena marker”.

BASF a depus aplicatia pentru avizare in Suedia, acum mai bine de treisprezece ani, in 1996. Intr-un comunicat al companiei germane, Stefan Marcinowski, membru in boardul executiv BASF, a declarat ca spera “ca aceasta decizie este un punct de pornire si pentru alte produse inovative care vor promova o agricultura competitiva si sustenabila.”

Exista insa si voci care exprima ingrijorare din cauza acestei decizii. Marco Contiero, directorul de politici pe OMG-uri de la Greenpeace, a declarat, pentru corespondentul Financial Times din Bruxelles, ca “Uniunea Europeana a deschis astfel usa pentru Organismele Modificate Genetic (OMG)”. Tot el a reconfirmat ingrijorarea conform careia acest produs contine o gena marker, care creaza o rezistenta a organismului uman fata de unele antibiotice.

Genele marker se folosesc in timpul transferului segmentului de gena dintr-o celula in alta pentru controlul procesului.

Comisia Europeana a dat asigurari, prin vocea comisarului pe Sanatate John Dalli, ca toate masurile stiintifice si de siguranta au fost luate in cazul avizarii acestei culturi de cartof.

Ceea ce mai merita mentionat este faptul ca este putin probabil ca acest produs sa ajunga pe mesele noastre, avand in vedere ca deocamdata avizul este doar pentru o utilizare industriala. O sa ne intalnim cu acest tip de cartof in fabricarea hartiei si a anumitor tipuri de lipici.

Este de asteptat ca decizia europeana sa fie intens dezbatuta in zilele urmatoare, tinand cont ca entuziasmul multor producatori de OMG-uri a sporit in acest context.

Foto: Reuters

Tags:12 comentarii

 1. criminalii………vor sa omoare populatia prin intermedilul alimentelor modificate genetic care produce cancer….si ne mai miram de ce tot mai multa lume de pe glob si din jurul nostru are aceasta boala crancena

  • Pesticidele, tutunul si alte chimcale sunt cancerigene.
   OMG-urile dimpotriva sunt chiar potentiale medicamente (cum este orezul auriu in Asia ) si in perspectiva gene folositoare se vor introduce prin noile tehnici folosite in ameliorarea plantelor de cultura.
   In loc sa vedem lucrurile in evolutie, preluam de la “ecologistii verzi” sloganuri si minciuni.

 2. Multe tari membre UE, printre care Austria, Italia, Franta, Danemarca, Luxemburg sau Grecia, au interzis comercializarea produselor modificate genetic, in ciuda faptului ca au fost aprobate de Uniunea Europeana.

 3. Amflora va fi cultivat numai pentru producția de amidon (europa este cel mai mare priducător mondial de amidon industrial). Din această cauza, cartoful NU poate fi folosit în industria alimetara.

 4. nani…nani….
  Pai amidonul nu e utilizat in alimente? Deci tot vom manca din acesti cartofi sub o forma sau alta. Ia cititi cate gunoaie de alimente au in compozitie amidon…

 5. Amidonul ăsta industrial este folosit în componența adezivilor, industria hârtiei, industira textilă etc.

 6. sold coproration on

  nu e nici o garantie ca amidonul cartofului modificat genetic amflora nu va ajunge in lantul alimentar. comisia europeana care a aprobat cartoful recunoaste lucrul asta.
  “Recunoscand asadar ca lanţurile de producţie şi prelucrare a plantelor modificate genetic nu sunt etanşe, propunerea de formulare a autorizarii din partea Comisiei Europene privea in plus fata de solicitare si alimentatia umana, avand mentiunea ca amidonul de la cartoful modificat genetic poate fi autorizat in lantul alimentar: doar în cazul prezentei accidentale sau tehnic inevitabile, în acest caz, cu un plafon maxim de prezenta autorizata de 0,9%!”
  http://infomg.ro/web/ro/Home/Stiri/3/714

 7. sold coproration on

  ti-ar conveni sa mananci “accidental” cartof din care se fabrica hartie, textile si beton? well… mie nu!

 8. Cam multa ipocrizie in Europa! Cand era vorba de Monsanto, sarea europeanul de cur in sus ca sunt “otraviti” de omg, acum ca e vorba de BASF, se poate!

  Hoi polloi urla fara sa stie de ce, dar nu intelege ca un organism modificat genetic poate scade aproape la zero gradul de folosire a pesticidelor prin cresterea rezistentei fata de daunatori.

  E grea, bre, stiinta asta!

 9. Michel, ai dreptate. Dar dupa cate stiu, acele OMG-uri care reduc pesticidele, de fapt produc ele pesticidele. Si nu cred ca vrei sa mananci asa ceva. Si ce se intampla atunci cand aceste plante modificate genetic se combina cu cele nemodificate?
  Ce se intampla cand culturile de cartofi OMG se combina cu cele naturale si ajung pe masa ta?
  Albinuta zboara din floare in floare fara sa o intrebe daca e OMG.

  Ce o sa se intample cand toate culturile o sa fie OMG? In numele stiintei schimbam natura?
  “In numele stiintei” este un slogan prin care unii o sa faca “banu’ gros” pe buzunarul si sanatatea ta.

  http://www.businessweek.com/globalbiz/content/mar2010/gb2010033_214241.htm

 10. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CAPITULARE IN FATA ORGANISMELOR MODIFICATE GENETIC

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger