Europa ar putea trece pe energie solara din Sahara pana in 2015

10

O serie de specialisti au conceput planuri de a exploata soarele care bate in Africa pentru a genera electricitate care apoi sa fie exportata in Europa sau folosita pentru desalinizarea apei marine si transformarea desertului in padure. In acest context, intr-un interviu recent, comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a spus ca Europa va importa din nordul Africii sute de megawati de energie electrica generata de soare in urmatorii 5 ani, iar UE are in plan sa isi asigure 20% din energia electrica din surse regenerabile pana in 2020.

Potrivit Institutului pentru Energie al Comisiei Europene, ar fi nevoie de doar 0,3% din lumina care invaluie Sahara si deserturile din Orientul Apropiat pentru a fi satisfacute nevoile energetice ale Europei, scrie The Guardian. Cel mai departe in acest sens a pasit compania nemteasca Desertec Industrial Initiative, care isi propune sa asigure 15% din energia electrica a Europei pana in 2050 sau mai devreme prin intermediul unor linii de electricitate intinse de-a lungul desertului si a Mediteranei. Planul sau de 400 de miliarde de dolari este sustinut de unele dintre cele mai mari companii din Germania, printre care Siemens, E.On si Deutsche Bank.

Exista si un precedent. Noua guverne din UE planuiesc deja sa cladeasca in urmatorul deceniu o retea destinata energiei regenerabile, care sa reuneasca proiectele cu energie ecologica din Marea Nordului ale celor noua tari. Pe langa faptul ca va asigura mai multa energie, o retea de electricitate transnationala ar elimina intermitentele asociate surselor naturale de energie, electricitatea putand fi impartita de-a lungul continentului de oriunde bat vantul si soarele sau se lovesc valurile.

Foto: Reuters

Tags:10 comentarii

 1. Eu zic ca se va petrece schimbarea mult mai repede. Dupa ce primul proiect pilot va da roade se va investi intr-un ritm mult mai mare decat cel estimat. Dar jucatorii pe piata energetica vor fi aceiasi.

  • Think Outside The Box on

   exista de 5 ani un proiect pentru o mega centrala solara in sahara, exista si un documentar facut de discovery acum cativa ani.

 2. de acord dar eu sper ca tot odata va scadea si pretul energiei electrice si atunci nu va mai exista acesta depedenta uriasa fata de gaze sau petrol. E o initiativa laudabila asta s-ar putea incerca sa se implementeze si la noi in anumite zone cu soare sau vant.

 3. Este foarte bine asa, sa folosim sursele de energie date de BUNUL DUMNEZEU, SA SE TERMINE ODATA cu termocentralele, centralele nucleare care oricate elemente de avertizare si siguranta ar avea tot sunt poluante si nesigure. IN INTRODUCEREA SURSELOR de ENERGIE NATURALE – VERZI – ROMANIA TREBUIE SA DEVINA UN MOTOR pt. EUROPA de EST. SOARELE, VANTUL si VALUL SUNT VIITORUL FRUMOS si CURAT IN ENERGIE CARE CU O AGRICULTURA NATURAL-ECOLOGICA AR FACE LUMEA MAI SANATOASA, MAI SIGURA, MAI FERICITA PE ACEST PAMANT.

 4. Pretul nu va scadea. Sau nu intr-o prima etapa. Ca in orice investitie, prima perioada trebuie sa fie de recuperare a cat mai mult din sumele investite.

  Referitor la timpul de executie: proiectele astea dureaza ani. Cu cat o companie e mai mare, cu atat deciziile se iau mai greu si mai lent. Cand sunt implicate mai multe companii mari in asa ceva tot procesul e si mai lent.

 5. e in Africa, zona instabila, cine stie de beduini suparati pe Europeni or sa devasteze la panouri. Trebuie o armata sa le pazeasca, oricum e riscant sa-ti lasi energia sa vina de distanta aia. Eu m-as bucura sa se faca, chiar sunt un sustinator al energiei renegerabile.

 6. Stiti ce inseamna sute de megawati? Daca nu, sa va spun eu – 1300 de Megawati produce Cernavoda in total (2 reactoare de 650 MW fiecare) – aproximativ 10% din productia de energie electrica din romania. 1400 de megawati produce o centrala nucleara germana din “ultima generatie”(ceea ce inseamna acum 20 de ani), si nemtii au un numar respectabil de centrale nucleare, care le asigura aproximativ 30% din necesarul de energie electrica. Sunt de-acord ca exploatarea energiei solare in Sahara este o initiativa foarte buna, dar dupa comentarii mi-am dat seama ca din acest titlu pompos, cititorii trag concluzia ca acele sute de megawati sunt solutia pentru problema energetica a Europei, ceea ce este fals.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger