Eurobarometru: Mai multe poziții de conducere pentru femei, o lume mai bună

1

În contextul Zilei Internaționale a Femeii 2013, un nou sondaj Eurobarometru arată că 78% dintre europeni consideră că o creștere a numărului de femei care ocupă funcții politice de conducere în țările în curs de dezvoltare ar „genera o îmbunătățire a situației”.

În fapt, peste trei sferturi dintre persoanele chestionate au declarat că, în condițiile creșterii numărului de femei care ocupă posturi de conducere în țările în curs de dezvoltare, s-ar îmbunătăți și situația respectării drepturilor omului, 72 % afirmând că astfel s-ar ameliora și condițiile de trai, iar 65 % considerând că s-ar preveni apariția unor conflicte și izbucnirea unor războaie.

Peste nouă din 10 europeni consideră că egalitatea de șanse între femei și bărbați are efecte pozitive asupra modului în care societățile funcționează în general și că toate programele de ajutor ar trebui să țină seama cu precădere de drepturile femeilor.

În ceea ce privește impactul problemelor din țările în curs de dezvoltare asupra bărbaților și a femeilor, majoritatea respondenților au considerat că femeile sunt afectate în mai mare măsură decât bărbații de violență fizică (83 %), de probleme legate de accesul la educație (63 %), de nerespectarea drepturilor fundamentale ale omului și de lipsa de venituri sau a unui loc de muncă (61 % pentru aceste ultime două aspecte).

În țările în curs de dezvoltare, femeile continuă să facă obiectul discriminării și sunt expuse unor riscuri grave de sănătate, în special în ceea ce privește sănătatea maternă. În cursul vieții, o treime din numărul total de femei sunt victime ale violenței. Întrucât, la nivel mondial, este al doilea donator ca importanță, UE trebuie să joace un rol esențial în sprijinirea dezvoltării femeilor și a fetelor.

În ansamblu, respondenții UE consideră că problemele cu care se confruntă femeile în proporție mai mare decât bărbații sunt violența fizică (83 %), accesul la educație (63 %), nerespectarea drepturilor fundamentale ale omului și lipsa veniturilor și a unui loc de muncă (61 % pentru aceste ultime două aspecte).

Respondenții din UE consideră că foametea și malnutriția (50 %) și HIV/SIDA (59 %) sunt singurele probleme care afectează deopotrivă femeile și bărbații.

Europenii sunt de părere că o creștere a numărului de femei în posturi de responsabilitate și influență politică ar avea un efect pozitiv asupra țărilor în curs de dezvoltare. Dintre temele menționate, respectarea drepturilor omului a primit cele mai multe răspunsuri pozitive în UE, trei sferturi dintre cei chestionați declarând că o creștere a numărului de femei ar „aduce o schimbare în bine” (78 %). Urmează apoi condițiile de trai ale cetățenilor și prevenirea conflictelor și a războaielor, 72 % și, respectiv, 65 % dintre respondenți împărtășind acest punct de vedere. Respondenții suedezi, finlandezi și irlandezi au fost cei mai înclinați să afirme că prezența femeilor la putere „aduce o schimbare în bine”.


Un comentariu

  1. Pingback: Europenii vor mai multe femei în Politică | infogazeta

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger