Eu, eu, eu, eu, eu, eu – repetarea frecventă a acestui pronume e semn de depresie

0

Felul în care ne alegem mai mult sau mai puțin conștient cuvintele spune multe despre noi. O analiză a discursurilor arată că repetarea pronumelor Eu și Al meu în vorbire e semn de depresie.

Un studiu făcut în Germania arată că oamenii care folosesc mai mult Eu și Al meu în vorbire au probleme interpersonale și posibilă depresie. Johannes Zimmermann a analizat discuții de cîte o oră, o oră și jumătate, cu 118 indivizi.  Acestea au fost comparate cu discursurile a 100 de pacienți cu probleme psihiatrice, de la anxietate la tulburări ale alimentației precum anorexia.

Folosirea frecventă a pronumelor la persoana întîia singular s-a potrivit cu scorurile mari ale pacienților la testele pentru diagnosticarea depresiei. Acest stil de vorbire a fost numit stil intruziv, cei care îl folosesc fiind mereu în căutarea atenției din partea celorlalți și incapabili să petreacă perioade de timp singuri.

Eu și Al meu repetate des sînt parte dintr-o strategie prin care se încearcă obținerea submisivității prietenoase a celorlalți, adică a atenției acestora. Problemele de comunicare interpersonală, dezechilibrele de acest gen, în care ceilalți sînt folosiți prea des ca urechi pentru problemele personale, creează un cerc vicios: Ceilalți încearcă să se țină la distanță, ceea ce duce la și mai multă depresie și la încercări sporite de a capta atenția.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger