Etichetele produselor se vor schimba începând de mâine

0

Ingredientele alergene din produsele alimentare și țara de origine sau locul de proveniență pentru mai multe produse vor trebui trecute obligatoriu pe etichete începând de sâmbătă, 13 decembrie, informează Mediafax, citată de Realitatea.net. Noile reglementări sunt prevăzute în Regulamentul UE 1169/2011, prin care se vrea o mai bună informare a consumatorilor, pentru protejarea sănătăţii şi intereselor lor.

Acest regulament prevede obligativitatea etichetării ingredientelor cu efecte alergene în cazul produselor oferite spre consum sub formă ambalată, vândute în vrac sau servite în restaurante (în acest din urmă caz, ele vor fi trecute pe meniuri). Componentele alergene din produse trebuie să fie înscrise în listă astfel încât să se evidenţieze de restul ingredientelor. De asemenea, pe etichete vor trebui indicate obligatoriu ţara de origine sau locul de provenienţă pentru carnea de porc, de oaie, de capră și de pasăre, miere, fructe, legume și pește, până acum fiind trecută originea doar în cazul cărnii de vită şi mânzat, ca urmare a situaţiei create de boala “vacii nebune”. Regulamentul prevede și înscrierea expresiei “Adaos de cofeină. Nu se recomandă copiilor şi femeilor însărcinate” pe produsele alimentare cu adaos de cofeină, altele decât băuturile pe bază de cafea şi ceai.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Marius Dunca, a declarat pentru Mediafax că cei care nu respectă noile prevederi pot primi amenzi între 1.000 şi 10.000 de lei pentru etichetare incorectă şi între 5.000 şi 50.000 de lei pentru practici comerciale incorecte, dacă se constată că informaţiile respective au fost ascunse în mod intenţionat. O altă sancțiune poate fi oprirea temporară de la comercializare a produselor, până se face o etichetare corespunzătoare. Preşedintele ANPC a precizat că operatorii economici care nu respectă noile reglementări nu vor fi direct amendaţi, dar produsele care pun în pericol sănătatea consumatorilor vor fi retrase şi distruse, ca şi în prezent.

Din 2016, consumatorii vor fi informaţi, în acelaşi mod, şi despre valoarea nutritivă a alimentelor – valoarea energetică şi conţinutul de grăsimi, acizi graşi saturaţi, glucide, proteine, zaharuri şi sare.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger