Eticheta contează: cât de mult ne influenţează preţul şi ţara de origine când cumpărăm?

0

Iubitorii de ciocolată testaţi de nişte cercetători americani cred că elveţienii sunt cei mai buni specialişti când vine vorba de satisfăcut papilele gustative cu tablete dulci. Însă la degustare, aceiaşi subiecţi au apreciat mai mult mostrele de ciocolată chienezeşti faţă de cele elveţiene, demonstrând cât de mult contează eticheta în verdictele consumatorilor.

“Imaginaţi-vă că vă aflaţi la o degustare de vinuri şi că, după ce sorbiţi, aflaţi cât de scump este vinul respectiv. Oare aflarea preţului după degustare afectează în mod diferit evaluarea noastră asupra produselor, decât ar fi făcut-o înaintea testului gustativ?” s-au întrebat cei de la Babson College, care au vrut să-şi testeze ipoteza pe piaţa de ciocolată.

Aşa se face că un grup de studenţi a primit tablete dintr-o banală ciocolată americană, însă jumătate din ei au fost informaţi că ciocolata era fabricată în Elveţia, în timp ce celorlalţi li s-a spus că era elveţiană. Unii au primit aceste informaţii înaintea degustării, alţii după. “Atunci când li s-a spus ţara de origine înainte să guste, studenţii au spus că le place mai mult ciocolata presupus elveţiană. Acest rezultat era de aşteptat, deoarece Elveţia are o bună reputaţie în ciocolată, pe când China nu. În mod surprinzător, când au aflat ţara de origine după test, studenţilor cărora li se spusese că ciocolata era elveţiană le-a plăcut mai puţin decât celor care au aflat că era din China,” arată studiul publicat în Journal of Consumer Research.

Acelaşi mecanism a funcţionat şi când studenţilor li s-au dat informaţii despre preţul ciocolatei: subiecţii au apreciat mai puţin tabletele când, după degustare, au aflat că fusese un desert foarte scump. Ultima etapă a constat în realizarea unei degustări de vin, în cadrul căreia jumătate dintre subiecţi au fost informaţi că vinul era de origine italiană, iar cealaltă jumătate că vinul era de origine indiană. Rezultatele au fost similare, indicând că deciziile noastre de consumatori sunt foarte mult influenţate de preţ şi ţara de origine.

 

Sursa: PhysOrg


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger