Eşuarea balenelor, o avertizare de cutremur?

0

Cutremurele, ca cel care a lovit Noua Zeelandă, sunt printre cele mai devastatoare dezastre naturale, distrugând oraşe şi omorând oameni, mai ales că sunt imprevizibile. Duminică, însă, la mai puţin de 48 de ore de la producerea seismului, 107 balene au eşuat şi murit, ulterior, pe o plajă din Noua Zeelandă, un fenomen care este, încă, cercetat de biologi, informează Tree Hugger.

Proximitatea celor două fenomene ca timp şi ca loc a ridicat întrebarea dacă cele două evenimente sunt relaţionate şi dacă eşuarea balenelor poate furniza informaţii importante despre producerea seismelor.

Biologii spun că balenele şi delfinii eşuează dintr-o varietate de motive – sănătate precară, erori navigaţionale, deşi nu există concluzii precise. Dar, incidentul de duminică urmat de un seism nu este primul de acest gen.

The Mirror notează că 170 de balene au eşuat în Australia şi Noua Zeelandă anterior cutremurului devastator din 2004 care a lovit în Oceanul Indian şi a dus la formarea unui tsunami care a luat vieţile a sute de mii de oameni din regiune.

Profesorul indian dr. Arunachalam Kumar a bănuit, la momentul respectiv, o legătură între cele două evenimente. “Observaţia mea, confirmată de-a lungul anilor, este că sinuciderile în masă ale delfinilor care au loc sporadic în toată lumea, sunt, într-un fel, relaţionate cu schimbările coordonatelor câmpului electromagnetic şi posibile rearanjări ale plăcilor geotectonice. Nu aş fi surprins dacă în următoarele zile un cutremur major ar lovi undeva în lume”, scria acesta.

În săptămânile de dinaintea cutremurului de marţi, mai multe grupuri de balene au eşuat şi s-au întors în mare, culminând cu decesul a 107 animale, duminică. Nu se poate şti cu exactitate dacă undele precursoare cutremurului au împins balenele pe uscat, dar se ştie că multe animale sunt foarte sensibile la astfel de factori faţă de oameni, notează Tree Hugger.

Foto: EPA

Citiţi şi:

Time: Cele mai bizare zece decese în masă în rândul animalelor

Japonezii au suspendat vânătoarea de balene după ce au fost fugăriţi de protestatari

Un orăşel din Arkansas este capitala cutremurelor:  Zeci de trepidaţii ale pământului pe zi

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger