Ești pirat digital fără să știi – în fiecare zi

4

Toată media îți vorbește despre cât de dăunătoare e pirateria digitală și cât de mult rău face industriei. Dar te-ai întrebat vreodată cât de prost sunt făcute legile din jurul drepturilor de autor?

 

pirat

 

 

Legea copyright-ului spune că este ilegal să trimiți aproape orice fotografie găsită pe Google Images către un prieten. Este ilegal să re-postezi gif-ul animat care ironizează cel mai recent episod din Game of Thrones. Este ilegal să uploadezi video-ul cu Nyan-Cat pe Facebook sau chiar să comentezi cu una dintre memele simpatice din Willy Wonka.

Pentru toate ai nevoie de autorizarea autorului original – chiar dacă suntem în secolul XXI și avem internet de aproape 20 ani. Ei bine, chiar dacă nu-l poți găsi pe acel autor, legea nr. 8/1996 spune că ți se pot cere daune de până la sute de mii de euro pentru astfel de „folosiri ilegale”.

Pe aceeași logică, există exemple și mai absurde. De exemplu, dacă dai forward la un e-mail împreună cu textul scris de autorul original, se consideră că ai făcut o copie neautorizată a unui text. Dacă cumva ai tipărit un material de pe un website pentru vecinii din bloc, tocmai ai distribuit material neautorizat. Dacă ai un tatuaj cu Mica Sirenă a lui Walt Disney, se consideră că faci o afișare publică ilegală a unui personaj aflat sub drepturi de autor. Dacă îndrăznești să-l desenezi pe Batman în timp ce te plictisești la job, tocmai ai creat o operă derivativă ilegală.

Un calcul rapid făcut de un profesor de drept din Statele Unite arată că într-o zi obișnuită, făcând doar lucruri obișnuite, fără să downloadezi filme piratate sau să spargi soft-uri, ești pasibil(ă) de daune în valoare de 12 milioane de dolari. Practic, legea spune că toți suntem pirați și tot ce facem în fiecare zi este ilegal.

Cum pot fi legile atât de proaste?

Drepturile de autor își au originea de pe timpul presei de tipar, atunci când era extrem de scump și dificil să multiplici sau să distribui orice fel de material. Pe hârtie poate că sună bine ca tu, autorul, să ai puterea de a spune „nu” în privința oricărei folosiri a materialului realizat de tine. Însă asta ar ignora faptul că acum ne este mai ușor ca niciodată să multiplicăm și să distribuim informația. Iar legea poate să-ți interzică și să dai un share pe Facebook, Youtube sau blogul personal.

Atât de îndepărtate sunt legile de modul în care oamenii fac astăzi schimb de informație și cultură.

Însă nu e totul pierdut.

 

În cadrul UE, se dezbate acum o reformă a dreptului de autor care ar face legale multe dintre utilizările de conținut de zi cu zi. Raportul propune, printre altele:

 • eliminarea geoblocking-ului („acest video nu este disponibil în țara dvs.”);
 • acordarea dreptului la citate audio-video (legal este acum doar citatul text);
 • implementarea dreptului la panoramă (acum, nu ai dreptul să publici fotografii făcute în spațiul public fără să ceri acordul… arhitectului. Da, al arhitectului);
 • permiterea bibliotecilor să împrumute cărți electronice;
 • plus drepturi care încearcă să protejeze autorii de contracte abuzive (autorii se ciocnesc extrem de des de contracte pe care nu le pot negocia și care, empiric vorbind, sunt mult mai dăunătoare pentru ei decât orice formă de piraterie)

Chiar dacă majoritatea propunerilor sunt de bun-simț pentru secolul în care trăim, există o coaliție extrem de puternică de parlamentari și birouri de lobby influente, care încearcă să saboteze aceste actualizări esențiale. Practic, vechile business-uri încearcă să țină cu dinții de orice fărâmă de putere pe care o pot stoarce din lege. Așa că, dacă crezi că aceste drepturi sunt esențiale, intră și tu pe Copywrongs.eu (disponibil și în română) și citește mai multe despre legile actuale și propunerile raportului. Mai sunt doar câteva zile până la votul din Parlament (pe 16 Iunie)!

 


4 comentarii

 1. Scuze, dar consider ca multe din restrictiile impuse de copyright sunt OK. Nu, nu sunt in nici o agentie guvernamentala, descarc si eu torente ca multi altii si ma uit la seriale si filme pe net, deci sunt un “infractor”.

  Dar in principiu, cand o persoana face de exemplu o poza, investeste in actiunea aia timp si efort. Bani in camera digitala / telefon. Apoi o posteaza pe net, pe un website personal. Pentru vizualizare. Nu pe Facebook, care are in Termeni si Conditii acordul de distributie. Tu, ca vizitator al site-ului persoanei respective, ar trebui sa respecti asta, si sa nu dai click-dreapta -> save picture. Este ilegal acum, si asa ar trebui sa ramana. La fel si cu gif-ul animat de care vorbeai, si cu clipurile, si cu multe altele.

  Daca autorul original a specificat ca informatia digitala poate fi folosita si republicata, e ok, iar tu, ca persoana care posteaza, ar trebui sa faci un efort sa gasesti autorul original, nu sa postezi tot ce-ti trece prin cap oe FB sau pe Twiter doar pentru ca poti.

  Daca nu realizezi haosul care se creaza in absenta unor bariere clare, imi pare rau. Sa postezi / dai share / inspiri din / fara nici un discernamânt, doar pentru ca se poate, duce la denaturarea informatiei. Accesul la informatie, fara nici un fel de efort – financiar sau intelectual – din partea utilizatorului duce la minimizarea importantei informatiei respective.

  Scuze de comentariul lung.

  • Pot face ce vreau, in intimitatea casei mele! Daca eu vreau sa dau click-dreapta si sa salvez toate pozele de pe internet, pot sa o fac! Daca vreau sa fac screenshot-uri la toate pozele cu copyright, pe care nu le pot descarca, pot sa o fac! Problema apare cand doresc sa folosesc pozele alea in alte scopuri decat cele ale vizionarii si/sau utilizarii intime. Ah, si o mare M. fotografilor, cu pozele lor, cu tot!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger