Ești ceea ce citești

0

Cărțile au mai multă influență asupra noastră decât credeam. Un nou studiu arată că dacă ne identificăm cu un personaj dintr-o carte sunt șanse mari să acționăm ca el în viața reală.

Cercetătorii susțin că atunci când ne lăsăm furați de o carte, comportamentul și gândurile noastre se metamorfozează pentru a se potrivi cu cele ale personajului preferat, arată studiul publicat în Journal of Personality and Social Psychology.

“Dacă ai o legătură profundă cu un caracter, acest lucru poate avea un impact de durată”, spune Geoff Kaufman, autorul principal al studiului, cercetător la Laboratoarele Tiltfactor din cadrul Dartmouth College.

Cercetătorii au făcut mai multe experimente pentru a vedea cum reacționează oamenii în lumea reală după ce citesc o carte. Într-unul dintre acestea, oamenii care se identificau cu un caracter ficțional care a depășit multe obstacole pentru a vota aveau mai multe șanse să ajungă la urne la alegeri reale decât voluntarii care citiseră altceva.

Într-un alt experiement, două grupuri de voluntari au citit două versiuni diferite ale aceleiași povești în care protagonistul era homosexual. În prima versiune, cititorii aflau abia la sfârșit despre orientarea sexuală a personajului, pe când, în a doua versiune, detaliul era cunoscut de la început.

Cei care au aflat despre orientarea sexuală la sfârșitul poveștii și-au exprimat sentimente pozitive față de homosexuali când au fost întrebați ulterior. Cercetătorii explică acest lucru prin faptul că cititorii au apucat să relaționeze cu personajul înainte să-și întunece judecata cu stereotipuri despre homosexuali, așa cum au făcut oamenii din a doua categorie.

Foto: Flickr / Repoort


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger