Este un hot dog mai bun decât un pui rotisat?

1

Dacă ar fi să aleagă între un hot dog și un pui preparat la rotisor, un om care ține la sănătatea lui ar alege puiul. Însă un nou studiu, publicat în jurnalul științific Meat Science, susține că puiul rotisat ar fi o opțiune mai riscantă, din cauza agenților cancerigeni întâlniți în carnea care a fost prăjită, făcută la grătar sau gătită la temperaturi înalte.

La anumite temperaturi, carnea eliberează amine heterociclice (HCA), agenții cancerigeni mai sus amintiți, iar regimurile alimentare bogate în HCA sporesc riscul dezvoltării cancerului la stomac, a celui mamar și a celui de colon, potrivit Institutului Național pentru Cancer din SUA. Recent, cercetătorii americani de la Universitatea din Kansas s-au hotărât să teste nivelurile acestor compuși chimici dintr-o varietate de feluri de mâncare gata preparată: hot dog-i din carne de vită, porc și curcan, carne de vită prăjită, bacon, salam pepperoni sau pui rotisat.

Oamenii de știință au gătit fiecare produs imaginându-și cum ar face-o un consumator obișnuit: jambonul gata preparat și hot dog-ii au fost plasate în cuptorul cu microunde, salamul pepperoni a fost presărat pe pizza și pus fie la cuptor, fie în cuptorul cu microunde, iar carnea de vită și puiul rotisat au fost folosite direct din ambalaj. În urma cercetării, salamul pepperoni a prezentat cele mai scăzute niveluri de HCA – 0,05 nanograme per gram. Hot dog-ii și carnea de vită gata preparată au ieșit pe locul doi, cu un conținut de 0,5 nanograme la un gram.

Baconul gata preparat (1,1ng/g) și puiul rotisat (1,9ng/g) au avut cele mai ridicate niveluri, însă pielița puiului rotisat a fost și mai bogată în agenți cancerigeni: 16,3ng/g, din cauza conținutului său ridicat de grăsimi și proteine și a umidității scăzute – nivelurile de HCA cresc pe măsură ce umiditatea scade. Cu toate acestea, înainte de a înlocui puiul gata preparat cu salamul pepperoni, cercetătorii îi avertizează pe consumatori că nivelurile scăzute de HCA pot avea legătură și cu modul de procesare al produselor, care poate fi la rândul său periculos pentru sănătate.

Motivul pentru care unele produse gata preparate sunt mai sărace în acești compuși chimici cancerigeni se poate datora conținutului lor ridicat de apă adăugat în timpul procesării îmrepună cu diverse arome. Un studiu publicat în 2010 de cercetătorii de la Harvard School of Public Health a susținut că oamenii care consumă regulat carne procesată prezintă un risc cu 42% mai ridicat de a dezvolta afecțiuni cardiace și au cu 19% mai multe șanse de a se alege cu diabetde tip 2 decât cei care nu consumă așa ceva. Mai departe, hot dog-ii și cărnurile gata preparate sunt bogate în nitrați, care au fost asociați cu un risc sporit de dezvoltare a cancerului de vezică.

Având în vedere riscurile prezentate de cărnurile procesate și cele rezultate în urma gătirii lor la temperaturi înalte, susțin cercetătorii, cea mai bună soluție ar fi evitarea tuturor produselor gata preparate.

Sursa: Time

Foto: Flickr/stu_spivack

Citiți și:

Mâncarea “stricată” mai este încă bună

Cum arată un BigMac după patru luni

McDonald’s se ecologizează cu ajutorul WWF

Se strică sau nu produsele de tip fast-food?


 

Tags:Un comentariu

  1. este adevarat ca cele mai sanatoase alimente sunt cele care se consuma crude sau fierte, in functie de tipul produsului:legumele si fructele se consuma in principiu crude, produsele din carne,oua,peste se consuma fierte sau preparate in aburi.De exemplu sunt mai sanatoase ouale fierte in locul celor facute papara sau ochiuri. http://www.antrenorpersonalfitness.net

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger