Este posibil să ne educăm creierul să prefere mâncarea sănătoasă

0

Pentru multă lume este foarte dificil să spună “nu” când vine vorba de junk-food: cartofi prăjiţi, chipsuri, prăjituri, biscuiţi, burgeri, pizza şi multe altele fac barul cu salate din supermarket să pară complet neinteresant. Însă gustul lor nu este singurul motiv pentru care mulţi preferă junk-food-ul, scrie News Wise.

 

 

Obişnuinţa îndelungată de a consuma junk-food poate cauza supra-activarea sistemului de “recompensă” al creierului nostru, bazat pe mâncarea plină de calorii, iar asta ne face să alegem budinca de ciocolată în locul mărului, când există posibilitatea de a opta între un aliment sănătos şi unul nesănătos. Dar, susţine un studiu recent, publicat de revista Nutrition & Diabetes, este posibil să ne educăm, treptat, creierul, înspre a prefera mâncarea sănătoasă celei de tip junk, restricţionând, astfel, puterea adictivă a mâncărurilor nesănătoase.

Studiul a cuprins 13 persoane adulte, obeze sau supraponderale (bărbaţi şi femei); opt dintre acestea au făcut parte dintr-un program special de pierdere în greutate, realizat de cercetătorii autori ai studiului, iar ceilalţi cinci au constitui eşantionul de control (fiind plasaţi pe o listă de aşteptare pentru a se înrola, apoi, şi ei, în programul de slăbire). Meniurile celor opt au fost porţionate şi controlate, mergând pe ideea de saţietate, de reducere a foamei, oferire de energie; în plus, cei opt au primit informaţii despre ceea ce mâncau. Creierele lor au fost scanate de-a lungul experimentului (la început, după şase luni etc.), pentru a se monitoriza activitatea în acele zone responsabile cu ideea de “recompensă alimentară”.

Cercetătorii au remarcat o schimbare a activităţii în acea regiune a creierului în cazul grupului supus meniului controlat şi informat – mai concret, când li se prezentau mâncăruri sănătoase, cu nivel caloric scăzut, zona analizată se activa, iar când li se prezentau mâncăruri nesănătoase, cu nivel caloric ridicat, activitatea scădea semnificativ. Potrivit cercetătorilor, aceasta indică faptul că participanţii la studiu au descoperit plăcerea în mâncarea sănătoasă. Dar, cum studiul este unul redus ca grup investigat, rezultatele nu pot fi generalizate. Este nevoie de cercetări mai aprofundate pentru concluzii relevante. Ideea care se desprinde, totuşi, din acest experiment este că există posibilitatea educării creierului înspre consumul de hrană sănătoasă, chiar dacă se face prin programe stricte.

 

Mai multe detalii: Tufts UniversityNutrition & Diabetes

 

Sursa: BBC News

 

Puteţi citi şi:

Ştiinţa din spatele dependenţei de junk-food

Medicii canadieni vor etichetarea produselor junk-food după modelul ţigărilor

Mâncarea nesănătoasă nu e rea doar pentru siluetă, ci şi pentru starea psihică

Taxa pe grăsimi saturate, în premieră în Danemarca

De ce mâncăm junk-food ca nesăbuiţii


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger