Este nevoie de acţiuni urgente pentru a combate foametea globală

1

Un raport al guvernului britanic susţine că este nevoie de acţiuni urgente pentru a evita foametea globală, întrucât sistemul actual nu este durabil, anunţă BBC News.

Studiul este rezultatul a doi ani de cercetări cu implicarea a 400 de experţi din 35 de ţări. Potrivit consultantului ştiinţific al guvernului Sir John Beddington, raportul aduce dovezi care obligă guvernele să acţioneze acum.

Raportul subliniază necesitatea schimbărilor în agrcultură care să asigure că mărirea recoltelor nu afectează sustenabilitatea şi introducerii subvenţiilor pentru sectorul agricol care combate subnutriţia. De asemenea, experţii recomandă ca produsele agricole care necesită resurse bogate să fie eliminate, iar deşeurile din producţia de hrană să fie reduse.

“Ştim că populaţia lumii va creşte în următorii 30 de ani undeva la 8,3 miliarde de oameni”, spune Sir John Beddington. “Ştim că urbanizarea va continua şi 60-70% din populaţie va trăi în oraşe. Ştim că lumea va deveni mai prosperă, iar cererea pentru necesităţile de bază – mâncare, apă şi energie – va creşte pe măsură”, mai spune expertul care avertizează că lumea are la dispoziţie 20 de ani să furnizeze cu 40% mai multă mâncare, cu 30% mai multă apă şi cu 50% mai multă energie.

Foresight Report on Food and Farming Futures subliniază că sistemul de producţie al hranei trebuie schimbat radical nu doar pentru a produce mai multe alimente, ci pentru a le produce durabil.”Este urgent să se ia decizii strategice care pot fi foarte dificile”, se arată în studiu. “Dar, 925 de milioane de oameni suferă de foame şi probabil un miliard de oameni nu au micronutrienţi. Sarcina este grea pentru că sistemul funcţionează pentru majoritatea populaţiei, dar cei expuşi riscului foametei au cea mai puţină influenţă asupra luării deciziilor”, mai arată experţii.

Profesorul Beddington spune că un alt simptom al eşecului sistemului de producere a hranei îl reprezintă cei un miliard de oameni care mănâncă în exces şi sunt obezi. Sistemul ar trebui să asigure sănătate şi bunăstare populaţiei în creştere.

Autorii raportului fac apel la urcarea agriculturii pe agenda politică şi coordonarea acesteia cu eforturile de combatere a schimbărilor climatice şi a pierderii terenului agricol.

“Trebui să conştientizăm că este o problemă complicată care implică diferite niveluri ale societăţii şi trebui să luăm decizii fără să ne gândim la mâncare în mod izolat, la schimbările cliamtice izolat, la apă izolat, la energie izolat. Toate acestea sunt relaţionate strâns”, spune Beddington.

Raportul mai arată că cercetarea joacă un rol important, iar utilizarea tehnologiilor precum modificarea genetică, clonarea şi nanotehnologia nu ar trebui excluse.

În cadrul studiului sunt analizate 40 de poveşti de succes din Africa, autorii subliniind că răspândirea tehnicilor care dau rezultate ar putea tripla producţia de hrană.

Autorii mai fac apel la protejarea celor săraci de creşterea preţurilor la hrană prin intervenţia guvernului şi liberalizarea comerţului.

Raportul mai notează că una dintre puţinele ţări care au îndeplinit Millenium Development Goal (MDG) de combatere a foametei este China, prin investiţii masive în agricultură.

Foto: EPA

Citiţi şi:

Agricultura de subzistenţă, soluţia pentru foamete

Aţi mânca opt fructe şi legume pe zi?

Rulourile cu viermi, o alternativă la carne, benefică pentru sănărate şi mediu

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Marş pentru apă: Elevii americani strâng bani pentru apă şi igienă la şcolile din ţările sărace » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger