Este iubirea pentru pisici un parazit?

0

În mod surprinzător, o nouă cercetare ridică întrebarea dacă dragostea pentru pisici este rezultatul unei infecţii cu un parazit care influenţează creierul oamenilor. Asta după ce oamenii de ştiinţă au observat că parazitul Toxoplasma gondii, găzduit de organismul pisicilor, le face pe feline mai atractive în faţa prăzii lor naturale.

Unicelularul T. gondii este cunoscut drept cauză majoră pentru instalarea toxoplasmozei, poate cauza defecte de naştere şi pune în pericol pe pacienţii cu SIDA, însă, de regulă, sistemul imunitar al oamenilor sănătoşi ţine parazitul în stare latentă, cu puţine simptome. De obicei, T. gondii ajunge în organismul uman prin contacul cu carnea crudă sau care nu este bine făcută, mai ales cea de porc, şi poate trăi în orice mamifer, dar se reproduce sexual numai la pisici, pe care le face să arate sexi în ochii prăzii pe care o ia în stăpânire – cum sunt şobolanii, de exemplu.

O nouă cercetare de la Universitatea Stanford a analizat răspunsul şobolanilor la urina felină, de care rozătoarele sunt în mod normal terifiate, activându-le regiunile cerebrale ce procesează frica. Cercetătorii au aflat însă că atunci când şobolanii infestaţi cu parazitul T. gondii sunt expuşi la urină, li se activează regiuni cerebrale asociate cu stimularea sexuală. Acest răspuns a fost observat numai în cazul pisicilor, nu şi al altor prădători. Parazitul sporeşte nivelul dopaminei din creierul rozătoarelor, efect ce poate fi blocat cu ajutorul medicamentelor.

T. gondii ar putea avea efecte comportamentale asupra oamenilor, însă deocamdată nu s-a stabilit clar acest lucru. Un studiu controversat a observat că femeile infestate cu acest parazit sunt mai calde şi mai prietenoase, în timp ce bărbaţii sunt mai suspicioşi şi mai antisociali. Până la rezultate mai concludente, rămâne să credem că ne plac pisicile doar pentru factorul sporit de cuteness care ne zăpăceşte creierul.

Sursa: Time

Puteţi citi şi:

Biblia pisicilor

Cîini versus pisici


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger