Era și timpul: A apărut computerul eco

0

Dacă în cazul multor activități poluante suntem mai intransigenți, în ceea ce privește computerul tindem să-i mai trecem cu vederea efectele dăunătoare mediului. O companie irlandeză însă a reușit de curând să obțină prima etichetare ”UE Ecolabel”, conformă cu standardele europene, pentru ”iameco”, primul computer responsabil din punct de vedere ecologic.

 

PC-ul realizat de MicroPro Company, în colaborare cu Institutul IZM din Berlin, produce cu până la 70% mai puțin CO2 decât computerele obișnuite, iar carcasa lui este realizată din lemn. Anual, computerele uzate de care utilizatorii se debarasează pentru unele de generație nouă alcătuiesc un relief poluant veritabil: munți de deșeuri.

”iameco” este un PC touchscreen, cu un consum energetic extrem de scăzut: nu doar producția lui este eficientizată, cât și normele de folosire și procedurile de reciclare. Nu mai puțin de 98% dintre componentele sale pot fi reciclate, dintre care 20% – cum ar fi carcasa de lemn – pot fi refolosite pe loc de către posesor pentru repararea altor computere.

Una dintre trăsăturile revoluționare ale lui ”iameco” este faptul că procesorul nu se supraîncălzește, acest lucru fiind posibil prin înlocuirea ventilatoarelor de răcire tipice cu disipatoare termice, care preiau căldura produsă prin intermediul unor fire de cupru. Această găselniță reduce, de asemenea, considerabil, zgomotele produse în timpul funcționării. Display-ul, de altfel, este la rândul său economic, fiind iluminat cu LED-uri, ceea ce reduce consumul energetic cu 30-40%.

Designul computerului eco permite o dezasamblare foarte ușoară, iar utilizatorii își pot testa mult mai simplu abilitățile de depanatori. ”iameco” are și o durată de viață mai mare, iar producătorii săi văd în acest pilot începutul unei noi generații de computere din ce în ce mai economice și mai puțin poluante.
Sursa: Fraunhofer.de


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger