Epidemie bacteriană în nordul Europei din cauza încălzirii oceanelor

0

Schimbările climatice generate de oameni au dus la apariția unui grup de bacterii în nordul Europei care pot cauza gastroenterită (o tulburare digestivă), informează Scientific American. Concluzia aparține unui grup de cercetători din Marea Britanie, Finlanda, Spania și SUA, care au analizat temperatura de la suprafața Mării Baltice, date prin satelit și statistici privind infecțiile cu bacteria Vibrio în zona baltică.

 

Celule ale unei bacterii Vibrio/Flickr-adonofrio

 

Vibrio este un grup de bacterii care trăiesc de regulă în medii marine calde și tropicale și pot cauza diverse infecții în rândul oamenilor, de la holeră, la gastroenterită în urma consumului de crustacee crude sau insuficient preparate sau în urma expunerii la apa mării. Grupul de cercetători a observat că numărul și distribuția cazurilor de infecție cu această bacterie în zona Mării Baltice se află în strânsă legătură cu creșterile de temperatură de la suprafața apei. În fiecare an în care temperatura a crescut cu un grad Celsius, numărul infecțiilor a crescut cu aproape 200%. Marea Baltică s-a încălzit într-un ritm fără precedent din 1982 până în 2010, cu 0,063 până la 0,078 grade Celsius anual.

Multe bacterii  marine trăiesc în ape marine calde și cu salinitate redusă. Pe lângă încălzire, schimbările climatice au generat și ploi mai abudendente și mai dese, ceea ce a redus conținutul de sare al estuarelor și zonelor umede de coastă. Pe măsură ce temperaturile oceanice continuă să crească, iar regiunile de coasă din zonele nordice devin tot mai puțin sărate, versiuni ale bacteriei Vibrio vor apărea și în alte regiuni, spun oamenii de știință.

Aflați mai multe detalii pe Scientific American.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger