Ephesus – Ephesos – Efes, destinație de vacanță încărcată de istorie

0

Ephesus – Ephesos – Efes este situat pe coastele Mării Egee, în Asia Mică. A fost un oraș grecesc al anticității, ulterior ajuns sub controlul romanilor, azi vestigiile arheologice fiind în administrare turcească. Exista aici o așezare umană deja în epoca bronzului, dar au fost descoperite mai semnificative artefacte din era myceniană (1500-1400 î.e.n.).

de dr. Peter Lengyel

Orașul Ephesus a fost fondat ca o colonie grecească în secolul 10 î.e.n, deci în urmă cu circa 3.000 de ani. Stilul de viață cu caracteristici apropiate de cele moderne, includea integrarea oamenilor sosiți din alte zone, valora educația la nivel înalt, și respecta femeile, existând și femei-artist în localitate.

Templul lui Artemis construit înainte de 550 î.e.n. era unul dintre cele 7 minuni ale lumii antice, și conform lui Pausanias, era cea mai mare construcție din antichitate. Din acest templu se cunoaște o coloană inscripționată, descoperită cu ocazia unor săpături arheologice realizate sub finanțarea British Museum, în anii 1870. Artemis din Ephesus este o zeitate feminină care în statui este reprezentată ca fiind o ființă cu numeroși sâni. (Zeița Artemis este asimilată numelui Diana în perioada romană).

ef2

ef3

ef4

ef5

ef6

ef7

 

A existat o perioadă de dominație persană. Prin câștigarea bătăliei Granicus din anul 334 î.e.n., Alexandru cel Mare cu oastea lui a eliberat de sub dominația persană orașele grecești din Asia Mică; a intrat glorios în Ephesus, iar Syrpax, tiranul care conducea orașul a fost ucis cu pietre, împreună cu restul familiei lui. Între anii 263 și 197 î.e.n., locul a fost sub dominație egipteană.

ef8

ef9

ef10

ef11

ef12

ef13

ef14

 

Ephesus are legături cu perioadele de început ale creștinismului. Sf. Pavel a trăit aici între anii 52-54, unde a avut conflicte cu artizanii care trăiau din vânzarea de statuete ale lui Artemis la Templul lui Artemis; a fost închis o vreme într-un turn din Ephesos, apoi a fost încarcerat la Roma (prin 62 e.n.) și scria Scrisori către Corintieni, Epistole către cei din Ephesos. Este posibil ca scrieri ale Apostolului Ioan să fi fost create la Ephesos, pe la nivelul anilor 90-100 e.n. Există aici un loc despre care biserica susține că a fost casa lui Maria cea virgin-născătoare, care și-a petrecut aici ultimii ani din existență, un loc vizitat în timpuri recente de 3 papi.

ef15

ef16

ef17

ef18

ef19

ef20

ef21

ef22

ef23

ef24

ef25

ef26

ef27

ef28

ef29

ef30

ef31

 

Invazii ale goților 236 e.n., răscoale, lupte de variate feluri, precum și un cutremur devastator din anul 614 e.n. au dus la afectarea monumentelor arhitecturale antice. În epoca romană a existat o mare bunăstare, chiar lux: Împăratul Augustus a ridicat Ephesus la rang de capitală a vestului Asiei Mici, aici existând un centru politic, administrativ și comercial de mare importanță, încât Strabo consideră că în Imperiul Roman acesta era al doilea centru, după Roma; la nivelul anilor 100 e.n. aici trăiau 250.000-500.000 de oameni, ceea ce însemna o concentrare umană extraordinară pentru acele vremuri. Era bizantină între 395 și 1308 a dus la ridicarea bazilicii Sf. Ioan, în secolul 6, pe locul presupus a fi locul de odihnă al apostolului. Înmlăștinirea cursului inferior al râului Cayster a dus la proliferarea țânțarilor care răspândeau malaria. Atacuri ale arabilor au dus la declin și mai accentuat. Locul și-a pierdut din importanță și a devenit acoperit de nisipuri, oamenii din zonă nu mai știau nici de locul unde se aflau ruinele Templului lui Artemis. Când turcii au cucerit zona în 1090, Epesus era un sat amărât.

ef32

ef33

ef34

ef35

ef36

ef37

ef38

ef39

ef40

ef41

ef42

ef43

ef44

ef45

ef46

ef47

ef48

ef49

ef50

ef59

 

Cercetarea arheologică de la Ephesus a început în 1863, cu activitatea arhitectului englez John Turtle Wood, sponsorizat de British Museum; a fost urmat în 1895 de arheologul german Otto Benndorf finanțat printr-o donație provenită din Austria. Multe artefacte descoperite aici au ajuns la British Museum din Londra, Muzeul Ephsos din Viena… iar o parte sunt la Muzeul de Arheologie Ephesus din Selcuk, din apropiere de situl arheologic.

ef60

ef61

ef62

 

Se pot admira azi la Ephesus variate clădiri antice, străzi pavate cu marmură, sculpturi șamd. Dar dintre ruine se consideră că doar 15% au fost scoase la lumină. Se poate vedea uriașul amfiteatru care avea 24.000-25.000 de locuri – era cel mai mare amfiteatru în aer liber din lumea antică: aici erau prezentate drame, iar în perioada romană erau lupte de gladiatori; un mare cimitir de gladiatori se păstrează din acele vremuri. Odeon era un teatru mai mic, de 1500 de locuri, construit pe la 150 e.n., cu coloane corintice, granit roșu. Se văd ruine ale Templului lui Hadrian, o construcție ridicată în secolul 2 e.n. impresionantă este fațada de la Biblioteca lui Celsus, din epoca romană: a fost construită în 125 e.n. și avea cândva aproape 12.000 de scrieri. O rețea extraordinară de apeducte alimenta orașul, creând și forța necesară pentru mecanisme de tăiat marmura. Băi antice create în perioada romană. Printre variații oameni de cultură, poeți, pictori șamd, merită subliniat că aici a trăit filosoful grec presocratic Heraclitus – 535-475 î.e.n., cel care a insistat asupra schimbărilor permanente și a făcut afirmația conform căreia niciodată un om nu pășește de două ori în același râu.

Este frumos să te plimbi pe aici și să arunci o privire asupra unei lumi a trecutului antic. Vedem aici un oraș înființat în urmă cu 3 milenii, care a avut o perioadă de înflorire și de glorie, de bunăstare și lux, cu artiști, comercianți, oameni politici, poeți, filosofi, un oraș care apoi decade și dispare. Este redescoperit de arheologi veniți din alte zone, adus la lumina zilei, vizitat de turiști. Un loc care a dat nume pentru o bere amară – Efes, care face viața umană mai suportabilă în verile toride ale Asiei Mici.

PS. Aceste imagini au fost realizate în urmă cu circa 10 ani, în două ieșiri din ani diferiți, străbătând peisajele din Asia Mică.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger