Britanicii și americanii trec printr-o perioadă conservatoare: beau mai puțin, fac mai puține avorturi, adolescentele rămîn mai rar însărcinate și numărul căsătoriilor crește. Dar aceste schimbări sînt valabile numai pentru cei cu bani și statut social ridicat.
În 2001, în Marea Britanie, o familie consuma în medie 1, 5 litri de băuturi alcoolice pe săptămînă. Pînă în 2011, consumul a scăzut pînă la 1, 1 litri. Această tendință e îmbrățișat în special de tineri: în aceeași perioadă, 2001-2011, numărul celor cu vîrste cuprinse între 18 și 24 de ani, bărbați și femei, care trag cel puțin o beție serioasă pe săptămînă a scăzut de la 37% la 22%. Datele sînt luate dintr-un raport publicat în The Economist.
În SUA, numărul avorturilor a scăzut spectaculos de mult, cu o treime în ultimul deceniu. Numărul de adolescente însărcinate a scăzut la jumătate în ultimii 10 ani iar numărul de căsătorii crește cu 3% în fiecare an.
O analiză a acestor tendințe arată însă că sînt tipice claselor sociale educate/bogate (de exemplu, 87% dintre cei care se căsătoresc aparțin acestei categorii). În paralel, săracii și minoritățile fac din ce în ce mai multe avorturi, beau mai mult și divorțează mai frecvent.
Comentatorii acestui fenomen spun că tendințele conservatoare ale claselor bogate nu sînt ceva nou – anglo-americanii educați pendulează aproape matematic între exces și respectabilitate, o perioadă de un tip fiind urmată de alta opusă. Fiecare dintre aceste perioade e reflectată în cultura momentului, numai că apelurile la re-moralizare, la conservatorism, ale claselor educate nu schimbă nimic din tendințele celor săraci. Ceea ce le-ar schimba cu adevărat stilul de viață nu ar fi mai multe predici, mai multe apeluri la o viață sănătoasă etc., ci o îmbunătățire a vieții lor materiale și a șanselor sociale.