Energiile regenerabile trebuie să se dezvolte de șase ori mai repede pentru a atinge țintele pentru mediu

0

Producția de energie regenerabilă trebuie să crească de cel puțin 6 ori mai repede pentru a atinge țintele privind decarbonizarea atmosferei și atenuarea schimbărilor climatice negociate în acordul de la Paris, potrivit unui raport recent publicat de Agenția Internaționlă a Energiei Regenerabile (IRENA).

Acordul din 2015 urmărește limitarea încălzirii globale la un nivel sub 2 grade C în acest secol. Energia regenerabilă și eficiența energetică ar putea reduce nivelul emisiilor de dioxid de carbon cu 90%. Acest lucru se poate face utilizând tehnologii sigure, stabile, ieftine și accesibile. Chiar dacă există multe căi pentru atenuarea schimbărilor climatice, energiile regenerabile și eficiența energetică oferă soluția optimă pentru eliminarea unei cantități considerabile a emisiilor la nivel global și în ritmul necesar.

Tendința actuală a emisiilor de dioxid de carbon depășește nivelul propus. Păstrând politicile publice actuale și cele deja planificate, ‘bugetul’ emisiilor se va termina în mai puțin de 20 de ani. Chiar și așa, combustibilii fosili precum petrolul, gazul natural și cărbunele vor continua să domine producția de energie globală pentru mulți ani după aceea.

Pentru a păstra nivelul încălzirii globale sub 2 grade C, sistemul global de producție a energiei trebuie să treacă printr-o transformare radicală, înlocuindu-l pe cel actual bazat pe combustili fosili, conform raportului IRENA.

Cota energiilor regenerabile trebuie să crească de la 18% din consumul total de energie în 2015 la aproape 2/3 până în 2050. În aceași perioadă cota energiilor regenerabile în sectorul energetic ar trebui să crească de la aproximativ ¼ la 85%, mai ales prin creșterea producției de energie solară și eoliană. Consumul energetic ar trebui de asemenea să scadă cu aproximativ 2/3, reducând cererea de energie până în 2050 sub nivelul cererii din 2015.

Deși sectorul energetic a început un proces de decarbonizare, acesta trebuie accelerat. Pe măsură ce scade nivelul de emisii în producerea electricității, sectorul industrial trebuie să-și dubleze sursele de energie regenerabilă, de la 20% în 2015 la 40% în 2020 din consumul total. La fel și consumul direct, incluzând combustibilul pentru transport și încălzire.

Tranziția către energiile regenerabile poate fi benefică din punct de vedere economic. Dar necesită mai multe investiții în tehnologie și o mai bună înțelegere a impactului socio-economic. Această transformare ar trebui să genereze mai multe locuri de muncă decât cele ce vor dispărea din industria combustibililor fosili. 11 milioane de noi locuri de muncă vor fi create. De asemenea, PIB-ul global va crește cu 1% până în 2015 și va aduce bunăstare în general, se mai precizează în raportul Agenției, disponibil aici.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger