Agenția Europeană a Mediului a anunțat că energia solară și eoliană reduc dependența de combustibili fosili, dar capacitatea instalată de energie regenerabilă nu crește destul de repede. Un raport al instituției arată că energiile curate au dus la scăderea consumului de combustibili fosili și emisii cu efect de seră cu aproximativ 10% în 2015.
Folosirea energiei regenerabile a crescut în Europa la 16.7% din total, în creștere față de 15% în 2013 și a reprezentat 77% din capacitatea nou-instalată în Europa.
Raportul arată, însă, și că energia regenerabilă nu se dezvoltă destul de repede pentru a înlocui energia fosilă. În plus, sursele curate de energie nu sunt răspândite uniform pe continent: în țările scandinave, energia regenerabilă se îndreaptă spre 30% din totalul energiei, pe când în Malta procentul e de doar 5%.
Mihai Tomescu, coordonatorul studiului, spune că dezvoltarea regenerabilelor s-a accelerat, dar nu destul de repede pentru a opri creșterea temperaturii medii globale la 2 grade Celsius: “Eforturile care se fac în prezent trebuie mărite, iar asta nu pare că se va întâmpla fără o atenție mărită pe acest subiect”.
Studiul mai arată că Europa e pe drumul cel bun spre îndeplinirea obiectivelor de reducere a emisiilor cu 20% și a utilizării energiilor verzi în proporție de 20% până în 2020, dar un obiectiv mai ambițios pentru 2050 de reducere a emisiilor cu 80% necesită măsuri mai dure precum eliminarea motoarelor cu combustie internă și a petrolului.
Energia regenerabilă a înlocuit echivalentul a 100 de milioane de tone de petrol în ce privește generarea de electricitate în ultimul deceniu și ar trebui să înlocuiască încă 20 de milioane de tone de combustibil fosil în următorii 10 ani, potrivit unei analize a SolarPower Europe.
Sursa: The Guardian