În cursa pentru energie verde, oamenii de ştiinţă îşi pun minţile la contribuţie şi vin cu noi şi noi soluţii şi propuneri. Una dintre ele este o centrală care promite să producă energie cu ajutorul soarelui şi al vântului, fără amprentă de carbon, fără consum de combustibil şi fără deşeuri. Plus că va produce vântul cu ajutorul căldurii provenite de la soare.
Proiectul Clean Wind Energy Downdraft Tower este un cilindru de tip zgârie-nori, care se foloseşte de căldura din aer şi curenţii uscaţi, peste care aruncă o ceaţă fină de apă, pentru răcire (fenomen care se întâmplă la vârful turnului cilindric). Apa se evaporă, răceşte aerul care intră în cilindru, acesta devine mai dens şi mai greu decât cel de afară şi cade prin turn la o viteză ridicată. Odată ajuns la baza cilindrului, este direcţionat în turbine de vânt, unde generează electricitatea. Dacă este plasat într-o zonă în care există ferme eoliene şi vânt, în mod natural, exteriorul turnului poate fi echipat pentru a „recolta vântul” şi, astfel, se aduce un surplus producţiei de energie.
„Un turn de acest fel este echivalentul unei centrale nucleare, cel puţin, dar cu o uriaşă diferenţă: fără probleme nucleare, fără probleme de siguranţă. Durează pentru totdeauna, tot ce foloseşte este apa, procesul natural de evaporare şi vântul”, scrie George Elliott, om de ştiinţă şi consultant pentru proiectul Wind Energy Tower. Compania care a realizat proiectul (Clean Wind Energy, Inc) este semifinalistă în cadrul Future Energy Pitching Event, care va avea loc în Washington; prezenţa la acest concurs poate pune între proiectul în aplicare, prin obţinerea finanţării necesare implementării sale. Compania plănuieşte, oricum, să construiască două turnuri demonstrative, lângă Yuma, Arizona, înalte de până la 685 de metri, care ar putea alimenta 1,6 milioane de gospodării din California şi Arizona.
Mai multe informaţii se găsesc pe Clean Energy Wind Tower.
Sursa şi foto: TreeHugger