Energia solară, stocată în sare lichidă pentru producţia de noapte

8

Una dintre problemele ridicate de utilizarea energiei solare este faptul că aceasta nu poate fi produsă noaptea, iar când, totuşi, se poate produce (din rezerve stocate în timpul zilei), este fluctuantă. O tehnologie în lucru, testată în deşertul Tonopah, din Nevada (SUA), promite stocarea energiei solare sub formă de sare lichidă.

 

Odată ce energia solară va fi stocată în sarea topită, aceasta va genera energie termică imediat ce soarele va fi apus şi, astfel, se va produce energie pentru o perioadă de 8 – 10 ore, până la un nou răsărit al soarelui. Tehnologia este testată la centrala numită SolarReserve Crescent Dunes Solar Energy Plant, care se pare că va deveni operaţională în anul 2013, conform blogului CleanTechies. Aici, în loc de convertirea directă a luminii solare în energie (electricitate), prin panouri fotovoltaice, se va capta energia termală: mai multe oglinzi vor concentra lumina soarelui într-un singur punct, care va duce la fierberea apei şi alimentarea unei turbine pe bază de abur. Apa fierbinte va fi utilizată pentru a încălzi sarea care are capacitatea de a stoca energia respectivă.

O altă companie din SUA are în plan construcţia a trei centrale de acest tip în California, care vor deveni operaţionale în 2016 şi 2017, mai spun autorii CleanTechies. Capacitatea maximă de producţie a SolarReserve va fi de 110 MW, după care energia se va stoca pentru timpul nopţii. În combinaţie cu producţia celorlalte trei uzine promise de BrightSource, ar putea aproviziona, în ansamblu, zeci de mii de gospodării din sud-vestul SUA, în special în perioada sezonului de vară, când aerul condiţionat este utilizat intens, mai cu seamă pe durata serii şi a nopţilor. Tehnologia bazată pe sarea lichidă este de dată recentă şi nu se ştie dacă va fi sau nu adoptată la nivel internaţional. Acest fapt ar putea depinde de rezultatele obţinute de centralele care vor începe să funcţioneze în SUA, mai notează CleanTechies.

 

Sursa: CleanTechies

Foto: CentreFlow


8 comentarii

  1. Da, exista deja in Spania o centrala termosolara cu acumulare de energie in materiale cu schimbare de faza (saruri topite) ce functioneaza ca si centrala de baza (deci tot timpul). Partea aiurea cu energia solara fara acumulare este ca debiteaza in retea in golul de zi, cand cererea pentru energie electrica e mai mica decat in varful de seara sau de dimineata. Orice productie de energie electrica care nu este corelata cu consumul inseamna pierderi – ceea ce nu se consuma se pierde pe retea.

    • nu cred ca varful consumului este in timpul serii si al noptii. consumatorii importanti nu sunt becurile folosite pe iluminat ci, de exemplu, in cazul unei locuinte, consumul mai mare vine de la masina de spalat, frigider, motorul centralei termice, fier de calcat. pune tu becuri cu led-uri in toata casa si sa vezi ce economie o sa ai: max 2-3%

      • Ia şi studiază nişte curbe de sarcină pentru sistemul energetic naţional şi vei crede numaidecât. Sunt două vârfuri, de seară şi de dimineaţă, golul de noapte şi “golul” de zi pe la amiază. De regulă nu consumatorii casnici au cea mai pondere, ci industria.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger