Energia eoliană, mai ieftină în anumite ţări decât cea pe cărbune

0

Datorită evoluţiei rapide a tehnologiei în domeniul energiei eoliene şi a construcţiei de turbine şi ferme eoliene, a devenit mai ieftină construcţia unei astfel de ferme decât cea a unei uzine pe cărbuni sau gaz. Aşa este cazul, deja, în Australia, dar şi alte ţări se îndreaptă cu paşi iuţi înspre acelaşi stadiu.

 

 

Potrivit cifrelor oferite de Bloomberg New Energy Finance, în Australia, orice fermă eoliană nou construită va genera electricitate la preţul de 80 – 113 dolari australieni per megawatt/oră, în vreme ce uzinele pe cărbuni ar genera aceeaşi energie la un cost de 176 de dolari australieni. Chiar dacă Australia ar renunţa la taxa pe carbon impusă tuturor utilizatorilor de combustibili fosili, energia produsă de o uzină pe cărbuni tot ar ajunge să coste 126 de dolari australieni / MWh, deci, ar fi în continuare mai scumpă decât cea produsă cu ajutorul fermelor eoliene. Designul tot mai modern şi mai bun al turbinelor, de la elice la reţeaua de senzori, a ajutat la explozia de eficienţă în cazul energiei eoliene, consideră Guy Turner (Bloomberg New Energy Finance). Totodată, s-a schimbat şi designul fermelor, a devenit mai fluid (aranjarea turbinelor este modelată în aşa fel încât să se obţină maximul de productivitate).

Costurile la care se referă analiştii de la Bloomberg New Energy Finance diferă, încă, de la ţară la ţară: în China, spre exemplu, a construi o uzină pe cărbune este mai ieftin; în Brazilia, mai ieftin este să se meargă pe soluţia fermelor eoliene. La fel şi în Belgia, unde anul trecut s-a înregistrat o creştere cu 19% a fermelor eoliene. Vântul este tot mai mult văzut ca o investiţie sigură pe termen lung: „Investitorii sunt reticenţi în legătură cu construirea unei uzine noi pe cărbune, pentru că resursele regenerabile de energie sunt tot mai favorizate de către guverne, în vreme ce combustibilii fosili par să aibă un viitor incert, pe măsură ce tot mai multe ţări încearcă să îşi reducă emisiile de gaze de seră”, explică Turner. Astfel, uzinele pe cărbune deja existente rămân la un cost ieftin de întreţinut, în parte pentru că şi cărbunele este ieftin, dar a ridica o nouă uzină tot pe cărbune înseamnă un risc: „Dacă tot e să ridici o generaţie nouă de surse de energie, vântul este mai ieftin”.

 

Sursa: New Scientist


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger