Energia eoliană are efecte benefice asupra agriculturii

0

Turbinele eoliene au mai multe efecte pozitive asupra activităţilor agricole, susţin cercetătorii. Printre acestea se remarcă faptul că pot îmbunătăţi circulaţia aerului (implicit, a compuşilor din aer) din preajma recoltelor, ajutând la atragerea mai rapidă a dioxidului de carbon, spre exemplu.

 

Cercetătorii americani au descoperit că plasarea turbinelor eoliene lângă zonele agricole, mai ales pământuri cultivate cu diverse cereale, plante etc., aduce avantaje dezvoltării acelor recolte. Turbinele se pot amplasa fie la marginea terenurilor cultivate, fie chiar în mijlocul acestora, ca o centură eoliană. Efectele au fost analizate pe culturi de porumb şi soia, deocamdată, dar principiile se aplică şi altor culturi. Modelul nu este, însă, vreo descoperire a lumii moderne: fermierii, din timpuri vechi, plantau şi creşteau copaci la marginea terenurilor agricole lucrate, o tehnică străveche ce încetineşte viteza vânturilor şi dinamizează aerul, lucru benefic culturilor.

Unul din modurile evidente de ajutor pentru culturi a fost felul în care acţiunea turbinelor amestecă aerul, aducând mai mult dioxid de carbon în apropierea recoltelor de porumb, a căror menire este şi de a absorbi cât mai mult CO2 din atmosferă. Alte efecte, ceva mai complexe, se referă la modul în care mişcarea creată de turbine poate reduce cantitatea de rouă de pe frunze, în timpul nopţii. Acest lucru ar ajuta în prevenţia unor boli ale porumbului, cauzate de ciuperci de frunze. Un alt efect ar fi asupra temperaturii: nopţile ar putea fi mai calde în zona terenurilor cultivate şi zilele mai răcoroase, datorită încetinirii vânturilor şi mişcării aerului cauzate de activitatea turbinelor eoliene.

Pentru a analiza în detaliu toate aceste posibile efecte, cercetătorii americani au colaborat cu National Renewable Energy Laboratory din Colodaro, folosindu-se de tehnologii speciale pentru măsurarea aerului din preajma turbinelor (valuri de aer, nedetectabile cu ochiul liber, se formează în spatele turbinelor la fel ca valurile de apă din spatele unei bărci cu motor, iar acestea trebuie analizate). Primele rezultate ale măsurătorilor şi cercetărilor au fost deja prezentate la o conferinţă pe teme de geofizică, organizată recent în San Francisco. Rezultatele finale ale studiului vor putea oferi răspunsuri complexe şi sfaturi pentru fermieri care să îi ajute să îşi îmbunătăţească recoltele cu ajutorul energiei eoliene.

 

Sursa: National Geographic

Foto: Bertrand Rieger, Hemis/Corbis

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger