Preţul energiei eoliene a ajuns comparabil cu cel al combustibililor fosili, iar cel al energiei solare se apropie, şi el, de astfel de valori care fac aceste tipuri de energie tot mai accesibile. Concluzia este a unui raport care confirmă predicţii anterioare conform cărora energiile regenerabile nu doar că sunt cea mai bună opţiune pentru mediu, dar sunt şi opţiunea mai inteligentă pe termen lung, ca investiţie financiară.
Raportul a fost realizat de Bloomberg New Energy Finance şi arată că, în a doua jumătate a anului în curs, costul mediu global al energiei eoliene de tip “onshore” (continental) va fi de 83 de dolari pe MWH (megawatt – oră) de electricitate (adică cu doi dolari mai puţin decât în prima jumătate a anului), în vreme ce costul mediu global al energiei solare (prin panouri fotovoltaice) va fi de 122 de dolari pe MWH (mai puţin cu şapte dolari decât în primele şase luni ale anului). Analiza s-a bazat pe mai mulţi factori şi pe monitorizarea a peste 55.000 de proiecte eoliene şi solare din toată lumea.
Comparativ, raportul arată că energia bazată pe cărbune costă 75 de dolari pe MWH în cele două Americi (adică a crescut, de la 66 de dolari pe MWH) şi 105 dolari în Europa, iar electricitatea generată de gaze costă 82 de dolari pe MWH în Americi şi 118 dolari în Europa. Costurile din Europa sunt mai ridicate în special din cauza politicilor guvernamentale de reglementare a emisiilor de carbon. Acelaşi raport spune că, în Marea Britanie, spre exemplu, costul energiei eoliene pe MWH este de 85 de dolari, iar în Germania, de 80 de dolari, în vreme ce costul mediu combinat pentru combustibili fosili (gaz şi cărbune) în ambele ţări trece de 100 de dolari pe MWH.
În aceste condiţii, investiţiile europene în energie regenerabilă sunt mai mult decât justificate şi binevenite. “În China, în schimb, electricitatea generată de cărbune este foarte ieftină, doar 44 de dolari pe MWH, în vreme ce eoliana costă 77 de dolari şi solara, 109 dolari”, explică unul dintre autorii raportului. “Soluţiile verzi precum energia eoliană ori solară devin tot mai accesibile pe zi ce trece. Tranziţia înspre economii bazate pe energie curată a prins viteză şi împinge tot mai puternic combustibilii fosili la o parte”, consideră Michael Brune, director executiv al organizaţiei pentru mediu Sierra Club din SUA. Raportul în întregime poate fi descărcat de aici.
Sursa şi foto: Science Alert
Un comentariu
Da.Dar tehnologia e destul de scumpa !