Enciclopedia Virtuala Maghiara: 150 de monumente ardelene pe internet

0

Prezentarea a 150 de monumente ardelene este disponibila pe internet, in limba romana si maghiara, la adresele www.enciclopediavirtuala.ro si www.lexikon.ro, ca parte a proiectului Enciclopedia Virtuala Maghiara din Romania, care isi propune un glosar al informatiilor istorice, culturale si geografice referitoare la populatia maghiara din Romania.

Cele 150 de articole au fost realizate de un colectiv de specialisti ai Fundatiei de Istoria Culturii „Entz Geza”, coordonat de istoricul de arta Zsolt Kovacs, arata un comunicat de presa, pentru a risipi informatiile eronate aparute in publicatii locale si turistice, precum si formularile inadecvate. Descrierea unui monument contine adresa, codul din nomenclatorul national al monumentelor istorice si datarea lui, date istorice, descrierea edificiului, bibliografie selectiva, precum si imagini. Site-urile ofera vizitatorilor posibilitatea de a comenta articole si de a le insera pe blogurile personale sau pe orice alte pagini web , precum si solutii de cautare complexe, inclusiv prin cuvinte cheie.

Cele 150 de monumente au fost selectate din 21 de localitati. Cluj, Oradea si Targu Mures ocupa locurile de frunte pe lista, dar se pot accesa si descrieri ale monumentelor din localitati mai mici, precum Carei, Gheorgheni sau Reghin. Initiatorul proiectului, Asociatia Media Index, spune ca lista monumentelor este foarte variata si din punct de vedere tematic, fiind prezentate cetati, biserici, case-monument, dar si statui, de la Cetatea de la Oradea sau Casa „Iancu de Hunedoara”  din Baia Mare pana la Biserica Evanghelica din Reghin sau Palatul Culturii din Targu Mures.

Proiectul este finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European. O data cu lansarea site-urilor, Media Index a initiat si campania “Adopta un monument!”, prin care firmele sau persoanele fizice sunt indemnate sa aleaga ce monument sa mai apara in enciclopedie. Detalii despre aceasta campanie gasiti pe paginile web dedicate enciclopediei.

Foto: Cetatea medievala de la Oradea

Tags:



Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger