După 244 de ani de existenţă, celebra Encyclopaedia Britannica, instituţie de referinţă pentru întreaga lume, renunţă la apariţia tipărită şi se va regăsi doar în mediul online. Ultimul număr tipărit al său va fi, de acum încolo, nu “cel mai recent”, ci “cel din urmă” sub această formă. Odată devenită un produs exclusiv online, Encyclopaedia Britannica va concura, cel mai probabil, cu Wikipedia.
Prima ediţie tipărită a Encyclopaedia Britannica, din 1768 / Corbis
Enciclopedia britanică s-a lansat în mediul virtual încă din anii 1970, autorii creând, potrivit datelor vremii, prima enciclopedie digitală, fie ea şi în condiţiile acelor ani – enciclopedia pentru utilizatorii de LexisNexis (1981). Dar începuturile sale clasice sunt în anul 1768, când a fost tipărită prima ediţie, în Edinburgh, Scoţia. „Este opera de referinţe cu cea mai lungă continuitate în limba engleză”, arată Tom Panelas, purtătorul de cuvânt al Encyclopaedia Britannica; de-a lungul timpului, peste un milion de exemplare au fost tipărite. Odată cu trecerea exclusivă pe online, deţinătorii drepturilor de publicare speră să ajungă la un public şi mai larg decât cel atins până acum – lucru deja confirmat, de altfel, de statisticile lor.
„Adevărata tradiţie a Encyclopaedia Britannica nu este dacă se regăseşte tipărită sau nu, ci tipul de informaţie, de cunoaştere, pe care îl aducem oamenilor, iar aceasta este o tradiţie pe care o ducem cu mare bucurie mai departe”, a precizat Jorge Zauz, preşedintele Encyclopaedia Britannica. Evoluţia exclusiv pe online vine la pachet cu concurenţa, adică Wikipedia, în primul rând. Însă autorii enciclopediei britanice speră să iasă câştigători prin tipul diferit de informaţie oferit, pe care ei îl caracterizează drept „mult mai de încredere” şi mai documentat decât genul de informaţii oferite de Wikipedia. „Cred că mulţi oameni, dacă au posibilitatea de a alege, vor prefera Britannica”, susţine Zauz. Pentru a marca „pensionarea” tiparului, site-ul britannica.com va fi disponibil gratuit, pentru oricine, până la data de 21 martie 2012.
Sursa: Discovery News