Emisiile de CO2 au atins un nou nivel record în 2017

0

Emisiile de CO2 datorate producției energetice au atins un nivel record de 32,5 gigatone anul trecut din cauza cerinței mai mari de energie și a progresului lent în eficientizarea producției, potrivit International Energy Agency (IEA).

Cerința globală de energie  a crescut anul trecut cu 2,1% ajungând la un total echivalent cu 14,050 milioane de tone de petrol, mai mult decât dublu față de anul trecut, pe fondul unui ritm de creștere accelerat al economiei mondiale.

Progresele în eficientizarea producției energetice au încetinit anul trecut rezultând într-o creștere de 1,4% a emisiilor de CO2.

Mai mult de 70% din creștere a fost acoperită de petrol, gaze naturale și cărbune. Restul a fost acoperit din surse de energie regenerabile.

IEA susține că 2/3 din creșterea emisiilor se datorează țărilor asiatice. Emisiile Chinei au crescut cu 1,7 % la 9,1 gigatone, fiind oarecum limitate de implementarea unor sisteme bazate pe surse regenerabile și o tranziție mai rapidă de la cărbune la gaze.

Cele mai mari economii ale lumii au înregistrat o creștere a emisiilor, deși s-au observat și scăderi în Marea Britanie, Statele Unite, Mexic și Japonia. Cea mai mare scădere a avut loc în State Unite, unde emisiile au scăzut cu 0,5 % la 4,8 gigatone datorită implementării de sisteme bazate pe surse regenerabile.

Cererea de petrol a crescut cu 1,6 %, adică cu 1,5 milioane de barili pe zi, mai mult decât dublu față de media anuală a ultimului deceniu, pe când cererea de cărbune a crescut cu 1%. Cea mai mare creștere în rândul combustibililor fosili a fost dată de consumul de gaze naturale care a crescut cu 3%, China reprezentând 1/3 din această creștere, potrivit IEA.

Cu toate acestea producția de energie bazată pe surse regenerabile a crescut cu 6,3 %.  Regenerabilele au fost sursa de energie cu cea mai mare creștere, acoperind ¼ din cererea de energie globală.

Sursa: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger