Emisiile amână Epoca de Gheață

0

Emisiile de dioxid de carbon produse de activitatea umană vor amâna următoarea Epocă de Gheață. Ultima Epocă de Gheață s-a încheiat în urmă cu aproximativ 11.500 de ani în urmă, iar debutul următoarei nu este clar.

Cercetătorii au folosit date de pe orbita Pământului pentru a descoperi perioada istorică interglaciară care seamană cel mai mult cu perioada curentă. Ei apreciază că următoarea Epocă de Gheață ar trebui să înceapă peste 1.500 de ani, dar noxele sunt la un nivel atât de ridicat încât nu va începe.

“La nivelul actual de emisii, chiar dacă se oprește, cel mai probabil vom avea o perioadă interglaciară lungă care va fi determinată de procese pe termen lung care ar putea interveni și scădea dioxidul de carbon din atmosferă”, spune Luke Skinner de la Universitatea Cambridge.

Cercetătorii au calculat că nivelul actual de CO2 din atmosferă trebuie să scadă sub 240 de părți pe milion pentru ca glaciațiunea să poată începe.

Nivelul actual este de aproximativ 390 de părți pe milion. Chiar dacă trendul ascendent ar fi oprit, concentrațiile de CO2 ar rămâne ridicate încă cel puțin 1.000 de ani, cu suficientă căldură stocată în oceane pentru a topi gheața polară și pentru a duce la creșterea nivelului mării.

Cauzele tranziției de la Epoca de Gheață la peioadă interglaciară și înapoi sunt variații subtile în orbita Pământului cunoscute ca ciclurile Milankovitch, după cercetătorul sârb Milutin Milankovitch, care a descris acest efect în urmă cu 100 de ani.

Pe cont propriu, aceste modificări nu sunt suficiente pentru a produce diferența de temperatură de aproximativ 10 grade Celsius dintre cele două perioade. Modificările inițiale sunt amplificate de factori diverși precum eliberarea de dioxid de carbon în atmosferă pe măsură ce încălzirea începe și absorbția gazului de către oceane când începe formarea gheții.

Cercetătorii spun, de asemenea, că fiecare tranziție este diferită pentru că actorii nu se repetă cu exactitate. Condițiile foarte similare se întâmplă o dată la aproximativ 400.000 de ani.

Skinner și colegii săi au găsit o perioadă asemănătoare cu cea curentă care a început în urmă cu 780.000 de ani, iar dacă analogia este corectă, următoarea Epocă de Gheață ar începe peste 1.500 de ani, dacă emisiile ar fi la nivelul “natural”, ceea ce nu se întâmplă.

Foto: Flickr / oskarlin

Sursa: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger