Elveția și-a ucis singurul urs pentru că oamenii se temeau de el

16

În Elveția, până nu demult, trăia un singur urs ”oficial”, adică înregistrat de autorități. Nu se știe dacă prin cine știe ce catacombe nu se ascunde un altul, speriat deja de zelul elvețienilor. Acesta a fost însă omorât cu acordul autorităților, după lungi discuții în care locuitorii ăși mărturiseau teama față de ”M13,” cum era supranumit animalul.

În cursul zilei de marți, ”M13” a fost împușcat, ca urmare a ”planului de management pentru urșii din Elveția,” a declarat pentru AFP Adrian Aeschlimann, purtătorul de cuvânt al Biorului Federal de Mediu. Ursul locuia în regiunea muntoasă Graubuenden, în estul Elveției, chiar la granița cu Italia, unde își petrecea, de regulă, primăvara. Animalul avea circa doi ani, timp în care s-a apropiat de mai multe ori de zonele locuite, în căutare de hrană. De câteva ori, oficialii spun că M13 i-a urmărit pe localnici.

Prin urmare, în toamna trecută, ursul a fost catalogat drept problematic și inclus pe o listă de observare, procedura necesară înaintea exterminării. Înainte, totuși, să-l împuște, vânătorii elvețieni au încercat să-l alunge din apropierea oamenilor folosind artificii și arzând bucăți de cauciuc. Înainte de a-l ucide, oficialii elvețieni s-au consultat cu cei italieni. Activiștii de mediu, printre care cei de la WWF, au criticat această măsură, spunând că, imediat cum vremea s-ar fi ameliorat, ursul ar fi revenit în munți, și că, cel mai probabil, M13 ar fi urmat să plece în Italia, în căutarea unei partenere.

Ultimul urs elvețian era supraviețuitorul dintre trei pui, ceilalți doi frați fiind călcați de mașină în Italia. Cei trei erau parte a unui program de repopulare a regiunii italiene  Trentino Alto Adige cu animale demult exterminate de vânători. Acum, de partea italiană a graniței, mai trăiesc circa 30 de urși.

Sursa: AFP


16 comentarii

 1. Pingback: Lelőtték az utolsó svájci medvét, mert az emberek féltek tőle » Think Outside The Box

 2. adevarul e ca oamenii isi bat joc de planeta asta cum cred ei de cuviinta. mi-e mila de noi, cand altor specii vor incepe sa le fie frica de noi!!!

 3. Pingback: Exista prostie si fara Romania « Unde scriu lu gigel

 4. Cretinozauri..sincer, in ciuda la toti conationalii mei care nu mai stiu unde sa se ascunda ca, de , sunt romani, adica “rusinea europei”, eu sunt mandru de nationalitatea mea si de balcanismul meu. Hai sa fim seriosi, se mai braconeaza si aici cate un urs sau alt animal (desi ar trebui sa veniti prin partile mele ale Dobrogei si Deltei..sa vedeti cum iti trece prin fata masinii vulpea sau fazanul…odata am vazut si un ras), dar niciodata nu s-ar pune problema exterminarii unei specii. De acord, avem si noi cretinii nostri, dar ursul la noi e in numar de mii de exemplare, fara pericol de extinctie, si nici referendum sa dipara nu se face.
  A…si in Delta e interzisa vanatoarea de o vreme. Sa vedeti mistreti, vulpi, iepuri, pasaret…si in zona Letea colonii intregi de sacali.:)

  • Se discuta de cel mai mare carnivor terestru care traieste pe Terra! Nu cred ca rasii sau mistretii au tendinta sa atace omul. Probabil reprezenta un veritabil pericol.Regretabil e totusi faptul ca puteau sa faca efortul in a-l stramuta pe undeva prin Europa si nu de a-l omori

 5. Pingback: Scurtissime (258) | Diverse | Robintel

 6. Oameni buni! Trebuie sa intelegem ca, oameni constituie o specie invadanta pe aceasta planeta si de la aparitia ei,viata pe pamint a intrat in declin. Bine ca ne inmultim in detrimentul celorlalte specii, fara nici-o logica.
  Acesta este inceputul sfirsitului!

  • “Oameni buni! Trebuie sa intelegem ca, oameni constituie o specie invadanta pe aceasta planeta si de la aparitia ei,viata pe pamint a intrat in declin. Bine ca ne inmultim in detrimentul celorlalte specii, fara nici-o logica.
   Acesta este inceputul sfirsitului!”

   Pai, mergi sa te sterilizeze!…ne-ar prinde bine, noua, celorlalti.

   Suntem la fel de animale ca toate celalalte doar ca am fost inzestrati cu cea mai buna arma, inteligenta. Ca de multe ori ajungem sa ne “impuscam in picior” e alta problema. Cum planeta s-a invartit cu meteoriti, glaciatiuni etc. ea se va invarti in continuare, indiferent. La fel si noi, vom evolua, in ce, nu se stie dar o vom face. Toate aceste drame care le tot traim vin din dependenta spirituala a momentului, legati fiind de pamant, de oameni, de credinte etc.
   Indiferent de viitor, ne vom adapta, pentru ca oricat de rationali si inteligenti vom deveni, instinctul de supravietuire ne va ramane. Pentru ca atunci cand va disparea, deja nu va mai fi nevoie de el. 🙂

 7. Acum vreo cativa ani tot elvetienii am auzit ca faceau scandal ca au ajuns ursi carpatini (de-ai nostri) pana pe la ei… Si vroiau sa-i trimita inapoi sau ceva. Niste batuti in cap elvetienii astia. Asta si ca o paralela la “retrimiterile” de minoritari tzigani din diverse tari.. Ii deranjeaza dom’ne. Nu mai pot ei sa-si faca casoaie in mijlocul padurii sa le inchirieze pe mii de euroi din cauza ursului !! Niste penibili. Ar trebui amendati de UE.

  • Au omorât lebedele … doar pentru simplul fapt ca erau negre. În Kanton Bern s-au apucat sa taie copacii care nu au originalitate elvețiană. Te doare mintea cu rasa asta de “oameni”

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger