Elveția, prima țară din lume care va vota pe marginea salariului național de 2.200 de euro

0

Elvețienii vor vota în curând o propunere prin care statul ar putea plăti fiecărui cetățean un salariu de 2.500 de franci (aproximativ 2.240 de euro), indiferent dacă acesta are sau nu un loc de muncă. Această strategie a fost pusă la punct de un grup de intelectuali, care susține că oamenii vor continua să muncească și să-și caute de lucru, chiar dacă vor avea acest salariu garantat. Cu toate acestea, propunerea nu a fost întâmpinată cu ochi buni de politicieni, fie ei de dreapta sau de stânga.

Dacă elvețienii vor vota pentru această măsură, Elveția va deveni prima țară din lume care va oferi cetățenilor săi un venit lunar neconsiționat, fiind, de altfel, prima țară unde o astfel de propunere este supusă votului. De asemenea, dacă această măsură va fi aprobată, costul ei anual se va ridica la circa 208 miliarde de franci (în jude 188 de miliarde de euro). Venitului lunar mininim i s-ar adăuga o alocație lunară de aproximativ 565 de euro, pentru fiecare copil.

Miza acestei propuneri este să scurtcircuiteze lanțul dintre venit și angajare, astfel încât oamenii să aibă un venit garantat, indiferent dacă sunt sau nu angajați. Printre elementele pe care se bazează se numără un sondaj, realizat de Demoscope Institute, care arată că majoritatea elvețienilor ar continua să lucreze, chiar dacă ar avea un venit garantat. Potrivit sondajului, doar 2% dintre cei intervievați nu ar mai munci. Totodată, o treime din participanții la sondaj cred că, dacă această măsură va fi pusă în practică, oamenii se vor opri din muncă. 56% dintre respondenți consideră că propunerea legislativă nu va vedea niciodată lumina zilei.

Și Finlanda exeprimentează cu venitul minim garantat: după ce va fi implementat, sistemul ar urma să le asigure cetăţenilor un venit neimpozabil de 800 de euro şi să înlocuiască astfel beneficiile asigurate în prezent de sistemul de asistenţă socială din Finlanda. Orice venit obţinut peste suma de mai sus va fi supus impozitării.

De asemenea, orașul olandez Utrecht ia în calcul realizarea unui experiment cu venit minim garantat de 900 de euro lunar. „Noi credem că sistemul de asistenţă socială actual este foarte demotivant, pentru că oamenii trebuie să-şi caute un loc de muncă, să facă toate treburile astea administrative şi au bani puţini”, spune Heleen de Boer, consilieră din partea Partidului Verde. „Nu li se permite să aibă un mini-job şi sunt obligaţi să-şi caute un loc de muncă ce nu există. Asta le dăunează stimei de sine. Noi credem că dacă îi lăsăm pe oameni să fie liberi, ei vor avea șansa de a se gândi la ce le-ar plăcea să facă, cum ar fi înființarea unei companii sau executarea unor joburi cu program scurt. Așa, vor face parte din societate într-o mai mare măsură”.

Sursa: The Independent


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger