Elita economică de la Davos plăteşte pentru a simula viaţa de refugiat

1

Directori de companii, milionari şi înalţi oficiali care participă în această săptămână la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveţia, au parte de un experiment menit să-i familiarizeze cu viaţa refugiaţilor din ţările afectate de război. După ce au achitat taxa de participare la simularea pusă la punct de Fundaţia Crossroads, o organizaţie din Hong Kong, membrii elitei economice intră pentru o zi în pielea unor personaje care au de înfruntat, în viaţa de zi cu zi, nu doar violenţa conflictelor, ci şi sărăcia şi nesiguranţa, arată Business Insider

 

image

 

Potrivit descrierii experimentului oferite de organizaţia Crossroads, “participanţii sunt confruntaţi cu atacuri simulate, terenuri minate unde pot fi ‘răniţi’, viaţa în tabere de refugiaţi, foamea, boala, lipsa educaţiei, corupţia şi precaritatea adăposturilor, precum şi lipsa siguranţei. De asemenea, participanţii pot avea parte de ambuscade, pentru ca, în cele din urmă, să aibă şansa de a se stabili într-un loc unde să-şi reclădească vieţile.” Există mai multe tipuri de scenarii propuse în proiectul Refugee Run, care variază de la “A.I.D.S. X-Perience”, la “Slum X-Perience”, oferindu-le liderilor economici şansa să experimenteze viaţa în comunităţi care luptă cu răspândirea HIV sau care îşi duc vieţile la limita subzistenţei. Participanţii au dreptul de a ieşi din joc oricând simt că nu mai pot face faţă provocărilor simulate.

Derek Scally, jurnalist la The Irish Times, povesteşte despre experienţa pe care a avut-o participând la o astfel de simulare, menită, conform declaraţiilor făcute de organizaţia din Hong Kong, să-i familiarizeze pe liderii lumii cu experienţa condiţiilor de viaţă haotice, de care au parte refugiaţii, pentru a le stârni empatia şi a-i determina să ia măsurile necesare. “Mă aflu în primul grup care intră într-o şcoală din Davos, unde primesc o carte de identitate. Pentru următoarele 30 de minute, voi fi Ajmal Mounir, un tânăr de 17 ani, care lucrează într-o carieră de piatră, cu o stare de sănătate bună, dar fără nicio oportunitate pentru viitor,” arată descrierea făcută de jurnalistul irlandez. În cadrul experimentului, participanţii au avut parte de momente de criză simulate, de ameninţări cu arma, fiind totodată martorii unor violenţe contrafăcute, pentru a înţelege ce presupune viaţa cotidiană într-o ţară afectată de război. 

Organizaţia Crossroads crede că printr-un asemenea experiment, cauza refugiaţilor poate găsi ecouri în rândul guvernelor, companiilor şi organizaţiilor neguvernamentale. Anul acesta, problema refugiaţilor din Siria, care se confruntă cu o criză din ce în ce mai accentuată, a ajuns pe ordinea de zi a discuţiilor, graţie a şapte organizaţii importante din lume, printre care Oxfam, World Vision şi Amnesty International, care au descris criza umanitară din Siria drept “cea mai gravă, din vremurile noastre.” În urma unei discuţii purtate ieri în Elveţia, organizaţiile au căzut de acord că negocierea păcii în Siria ar fi greu de obţinut, dar că asigurarea ajutoarelor umanitare pentru cei nevoiaşi nu ar trebui să prezinte dificultăţi.

Foto: Jean-Christophe Bott/EPA

Puteţi citi şi:

VIDEO Tabăra de refugiaţi Za’atari: Cum se naşte un oraş

FOTO Cum e la școală pentru copiii refugiaților sirieni: ”Dacă îi pui împreună, se bat. Asta se întâmplă din cauza războiului.”

FOTO ”Siria nu mai există. Noi, sirienii, nu mai avem unde să ne întoarcem”

FOTO Viața de zi cu zi sub ocupație militară

 


Un comentariu

  1. Cam aşa ar trebui să se pună şi politicienii noştri pentru o zi în pielea oamenilor din Pungeşti, din Roşia Montană şi din alte localităţi asuprite de lăcomia lor.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger