Elevii din New York au urcat grădinăritul urban pe acoperişul şcolii

0

Elevii de la o şcoală elementară din New York au inaugurat recent o seră pe acoperişul instituţiei de învăţământ cu sediul în Manhattan, care va produce până la 3.600 de kilograme de legume. Deşi iniţiativa îi scuteşte pe şcolari de pacheţelul cu mâncare de acasă – pe cei vegetarieni, bineînţeles –, ea este menită însă să-i înveţe pe aceştia mai multe despre ştiinţă.

Este vorba de o grădină hidroponică, mai exact o seră în care legumele cresc în apă, fără ajutorul pământului, scrie Grist.org. Plantele sunt hrănite cu apă de ploaie, iar sera are încorporate şi panouri solare şi un sistem de compostare cu viermi. Totodată, nitraţii generaţi de excrementele de peşte sunt folosite pentru fertilizarea lor.

Compania NY Sun Works, o organizaţie nonprofit care a ajutat şcoala să pună pe picioare sera, speră să populeze 100 de acoperişuri de şcoli cu grădini hidroponice. Potrivit legii, acestea nu trebuie să ocupe mai mult de o treime din acoperişul unei clădiri, însă şcoala din Manhattan a beneficiat de o excepţie, iar un membru al consiliului local încearcă să faciliteze asta şi pentru alte instituţii. Cu toate acestea, se ridică întrebarea privind accesabilitatea acestei forme de grădinărit urban, din moment ce proiectul şcolii din bogatul cartier new yorkez a costat 800.000 de dolari, bani asiguraţi în mare parte din donaţii private.

Foto: EPA

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger