Elevii de gimnaziu ai unei școli din comuna Mosso din nordul Italiei au lansat o campanie de crowdfunding prin care invită fiecare copil italian să doneze câte 50 de eurocenți pentru a cumpăra o insulă neafectată încă de om, pe care vor s-o boteze „Insula copiilor”, scrie The Independent. Planul este de a strânge trei milioane de euro pentru Insula Budelli, cunoscută și sub numele de Insula Trandafirilor, o zonă nelocuită din arhipelagul Maddalena, între Sardinia și Corsica, celebră pentru plajele ei rozalii și considerată cea mai frumoasă insulă din Mediterană.
Ani de zile, insula de 1,6 kilometri pătrați a fost subiectul unor dispute politice, după ce bancherul neo-zeelandez Michael Harte plătise 2,94 de milioane de euro pentru ea, când a fost scoasă la licitație în 2013. Potrivit ziarului italian La Stampa, magnatul făcuse planuri de conservare a insulei, însă politicienii locali s-au opus acestor planuri, dorind să readucă regiunea sub controlul statului după falimentul fostului proprietar. Deși omul de afaceri a câștigat în cele din urmă custodia insulei, el a renunțat la proiect, avocatul său invocând ca motiv „opoziția persistentă” împotriva achiziționării ei.
Copiilor le-a venit ideea campaniei de crowdfunding după ce au citit în La Stampa despre bancherul neo-zeelandez și după o discuție la ore despre ce s-ar putea întâmpla cu insula. „Am citit despre omul de afaceri care a vrut s-o cumpere și în acel moment ne-am gândit ‘Am putea transforma în realitate visul de a o păstra în domeniul public’”, a spus Francesco Grillo, unul dintre elevi, pentru publicația italiană. Cei mici au lansat pe Facebook inițiativa Non si s-Budelli l’Italia și transmit următorul mesaj: „dacăt toți elevii din Italia ar dona câte 0,5 euro, am putea strânge cei 3 milioane de euro necesari pentru a câștiga la următoarea licitație, iar asta ar înseamna că această bucată de patrimoniu n-ar ajunge în mâinile unui străin”.
Până acum, ei au strâns doar 75 de euro de la cei 1.500 de locuitori ai comunei, sumă despre care spun că „pare mică, dar e un prim pas”.