Miercuri dimineață, la Liceul ,,George Coșbuc” din centrul Clujului, orele de curs au început prin împărțirea banderolelor, semn al grevei japoneze ce a avut loc în toate liceele din țară. Albe, subțiri, cu un 6% scris cu roșu, răsar pe mâna elevilor de liceu, legate peste o geacă groasă, la încheietura mâinii în loc de brățară sau ca bentiță pe frunte. La Coșbuc, Camelia este astăzi ,,elevul de serviciu” pe școală. Preț de trei ore ,,chiulește cu motivare”.
de Andrada Lăutaru
Deschide ușa de acces în incinta liceului, cu aceeași mână pe care are legat semnul grevei japoneze. Spune că poartă banderola ,,pentru că susțin și eu.”
În pauza mare, elevii au umplut curtea liceului. Divizați în grupuri, unii discută liniștiți, în timp ce alții aleargă făcând uz de ceea ce pare un exces de energie. Ca o uniformă ce-i face pe toți să aparțină aceluiași loc, sunt banderolele purtate la mână. ,,Nu cred că se va schimba ceva, poate că nici nu se va afla ce facem noi aici, în interiorul liceului. Oricum, noi suntem solidari și cerem 6% din PIB pentru învățământ”, spune Radu privindu-și încheietura mâinii stângi.
Profesorii se plimbă cu cataloage mari în brațe, privesc cu mândrie spre elevi și se opresc în fața cancelariei pentru a discuta ,,problema temelor nefăcute la timp și a măsurilor impuse de aceasta”.
Peste drum, la liceul ,,Gheorghe Șincai”, atmosfera este similară și banderolele albe omniprezente. În locul unui elev de serviciu, te întâmpină o femeie de serviciu, derutată de ceea ce se întâmplă în jurul ei. Aici este și Președintele Consiliului Național al Elevilor, Iulia-Flavia Miron: ,,Toată lumea a fost receptivă și s-a alăturat mișcării de grevă japoneză”, spune aceasta. Pentru că banii pentru cumpărarea materialelor au fost ,,de la noi și de la profesori, un fel de chetă”, nu au fost suficiente banderole pentru toată lumea, însă au fost împărțite în așa fel încât, în fiecare clasă să fie prezent semnul protestului. După orele de curs, mulți dintre elevi se duc la meditații. Totuși, aproximativ 200 de liceeni sunt așteptață să se alăture, în această-după masă, protestului din Piața Unirii, mai spune Iulia.
Solidaritate, solidaritate, solidaritate
Alex este pe holul liceului, în fața clasei a XII-a. Își mănâncă pachetul și se bucură de cele 10 minute de pauză. Are și el la încheietura mâinii o banderolă albă: ,,Sincer nu știu dacă va avea vreun efect, dar protestăm din solidaritate”, spune Alex. Tot din solidaritate, după orele de curs, dorește să se alăture și marșului ce va începe în Piața Unirii.
Protestele vor continua în rândul elevilor
,,Nu e exclus să mai face acest gen de acțiuni, poate nu săptămâna viitoare, vrem să lăsăm mai mult timp, să ne mobilizăm mai bine, să fie și toți elevii mai bine informați”, precizează Președintele Consiliului Național al Elevilor, Iulia-Flavia Miron.
După-masă, marșul de protest al studenților din Cluj a început la ora 15:00, cu plecare din Campus Observator, spre Hașdeu, iar apoi a urmat un traseu până în Piața Unirii. La ora 17, aproximativ 50 de liceeni așteptau studenții în Piața Unirii, pentru că ,,Uniți, salvăm educația!”, spun aceștia. Studenți și elevi au continuat să vină până la ora 17:30 în Piața Unirii, unde au format un cerc din care au strigat mesaje adresate Guvernului României.
Din campusurile studențești în Piața Unirii – 6 pentru educație!
Două boxe păzesc, din mijloc, grămada de studenți ieșiți pe aleea din fața căminului 2 din Campusul Studențesc Observator. Pe fundal cântă muzică folk, iar vocea primilor veniți la protest răsună mai tare: ,,Facem o strigare către studenții din Observator: haideți afară! Haideți la protest!” , pentru ca 5 minute mai târziu, câteva sute de studenți, purtând steaguri, bandane și bannere, să strige în cor pentru acordarea a 6% din PIB educației: ,,Educația salvează nația!”, ,,Vrem condiții în cămine, așa nu ne mai convine!”.
Însoțiți de jandarmi și poliția locală, urmăriți de curioși de la ferestre, tinerii au mers până în Campusul Hașdeu, unde mulțimea de studenți s-a dublat: ,,Nu stați la ferestre, haideți la proteste.” În Piața Unirii, la ora 17 un număr de aproximativ 1500 de studenți și elevi, conform estimărilor jandarmeriei, își striga nemulțumirea față de sistemul de învățământ și dezinteresul Guvernului față de problemele din acest sector.
Pentru studenți, aceasta a fost a doua zi de miercuri în care ,,cursurile s-au ținut în stradă”, protestând față de subfinațarea sistemului educațional; aceștia spun că vor continua să iasă în stradă până atunci când Guvernului va respecta Legea Educației și va aloca 6% din PIB pentru educație.
Foto: Protest la Liceul Gherla din Cluj, Sursa: Ziua de Cluj
Mai puteți citi și:
Ocuparea Universității St. Kliment Orhidski din Sofia
Un comentariu
Daca scriem despre educatie, macar sa fim un pic atenti la acordul dintre subiect si predicat, zic.