Hanako este cel mai bătrân elefant din Japonia. Din cei 68 de ani ai săi, ultimii 61 i-a petrecut într-o cameră goală de ciment, de la grădina zoologică Inokashira din Tokyo. Nu are în jur niciun fir de iarbă și niciun copac în jur, iar unul din vizitatorii grădinii a descris recent parcul drept ”unul din cele mai crude și mai arhaice din lume.” Câțiva cetățeni au lansat de curând o petiție pentru eliberarea lui Hanako și transferarea ei într-un parc unde să se bucure de îngrijiri.
Potrivit Japan Times, Hanako s-a născut îb 1947, în Thailanda, fiind transportată cu avionul în Japonia, când avea doi ani. Atunci a ajuns la grădina zoologică Ueno, unde a luat locul unor elefanți morți de foame, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. (Un material amplu despre soarta animalelor din grădinile zoologice, în vremea războaielor, am publicat mai demult aici.) Câțiva ani mai târziu, a ajuns la Inokashira, unde se află și astăzi.
Hanakoo și-a pierdut toți dinții în urmă cu mulți ani și suferă de probleme digestive. În urma vieții în captivitate, în spațiu extrem de îngust, femela de elefant a dezvoltat unele comportamente violente: în 1956, de pildă, l-a călcat în picioare pe îngrijitorul intrat în cușca ei. Astfel, a ajuns să trăiască mulți ani în lanțuri. Alte articole din presa japoneză, apărute în 2011, spun că Hanako ar fi devenit din ce în ce mai temperamentală, gonind un alt îngrijitor, izbind un veterinar și alungând un alt angajat al grădinii. Mikio Murofushi, care coordonează echipa de îngrijire a elefantului, spun că aceste manifestări nu sunt accidente: ”Un accident pur și simplu nu e posibil în cazul unui elefant. Un elefant este extrem de inteligent și acționează în urma unor procese cognitive.”
De curând, a fost lansată o petiție, prin care oamenii cer eliberarea lui Hanako din cușca de ciment și transferarea ei într-un sanctuar, unde să primească îngrijiri medicale și șansa, după atâția ani, de a interacționa cu alți elefanți. Dacă vreți să contribuiți, măcar cu o semnătură de departe, la o schimbare pozitivă în viața bătrânei Hanako, puteți semna petiția aici.
În nenumărate colțuri ale lumii, animalele sălbatice au parte de condiții similare. Există însă și destul exemple de succes, când vine vorba de a le asigura animalelor o viață demnă, cât mai aproape de condițiile naturale de care au nevoie: o grădină zoologică din China lasă, de pildă, felinele în libertate și îi invită pe vizitatori să intre în cușcă, iar grădina zoo din Kabul a reușit, în ciuda conflictelor, să creeze un mediu prielnic animalelor. Sperăm ca elefantul Hanako să aibă parte cât de curând de bucuria de care a avut acest leu care, pentru prima oară în 13 ani, a pus piciorul în iarbă. Dar și mai mult sperăm ca numărul țărilor ce vor urma exemplul Costa Ricăi, care a decis închiderea grădinilor zoologice și eliberarea animalelor, să crească văzând cu ochii. Doar așa putem pune punct unor scene alienante și înduioșătoare, ca cele surprinse de din această serie.
Sursa: The Dodo