Elefanţii din Africa sunt, de fapt, două specii diferite

0

Oamenii de ştiinţă au descoperit o nouă specie de elefant care a fost sub nasul lor tot timpul, notează CNN.

Un studiu publicat în Plos Biology arată că elefanţii africani sunt, de fapt, două specii diferite care s-au despărţit în urmă cu milioane de ani în urmă.

“Este surprinzător că separarea elefanţilor africani de savană de elefanţii africani de pădure, despre care unii credeau că sunt populaţii ale aceleiaşi specii, este la fel de veche precum divergenţa elefanţilor asiatici de mamuţi”, susţin autorii, care consideră că elefanţii trebuie clasificaţi în două specii diferite, având în vedere divergenţa antică.

Elefanţii de savană cântăresc de două ori mai mult decât rudele lor de pădure şi au un aspect diferit, fiind mai înalţi cu un metru decât elefanţii de pădure.

“Trebuie să rescriem câteva texte de manuale de biologie”, spune David Reich, autor principal al lucrării, genetician în cadrul Harvard.

Cele două specii se pot înmulţi între ele, dar cercetătorii spun că asemenea împerecheri sunt rare în sălbăticie, iar puii hibrizi nu duc genele mai departe. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că masculii hibrizi sunt mai mici decât rivalii de savană, iar femelele se înmulţesc doar cu cei mai mari elefanţi, lăsând cele două populaţii separate şi distincte.

Cele două specii s-au separat, genetic, în urmă cu între 2,5 şi 5 milioane de ani în urmă, aproximativ în aceeaşi perioadă când oamenii şi cimpanzeii s-au separat, spune Alfred Roca, de la Universitatea din Illinois.

Schimbările climatice de atunci din Africa au determinat unele animale să rămână în pădure, pe când altele au migrat către întinderi cu vegetaţie create de un climat mai uscat.

Roca spune că în cadrul studiului s-au folosit tehnologii noi care permit observarea mult mai detaliată a secvenţelor genetice. După studierea geneticii elefanţilor timp de 13 ani, acesta este surprins să concluzioneze că elefanţii de savană şi cei de pădure sunt două specii diferite. Rezultatele ar putea duce la schimbarea abordării de către ecologişti şi guverne în ce priveşte protejarea elefanţilor. Roca mai spune că elefanţii de pădure reprezintă aproape o cincime din populaţia de elefanţi din Africa, dar sunt mai în pericol din cauza defrişărilor.

Foto: Flickr / riaan labuschagne

Tags:



Leave A Reply