Elefanții au învățat să coopereze

0

Elefanții înțeleg când au nevoie de ajutor din partea unui partener, arată un experiment în cadrul căruia doi elefanți au fost nevoiți să tragă de o sfoară pentru a trage o platformă spre ei, informează BBC.

Faptul că elefanții își dau seama că trebuie să coopereze demonstrează că fac parte dintr-un grup de elită de animale inteligente și complexe din punct de vedere social.

Cercetătoriii de la Universitatea Cambridge au construit aparatul, care, inițial, era destinat cimpanzeilor. Aceștia au fost impresionați să vadă comportamentul elefanților în detaliu, fiind foarte greu să lucrezi cu elefanți de obicei, din cauza dimensiunilor impresionante.

“Îi vedem făcând lucruri minunate în sălbăticie, dar din acest experiment vedem clar ca pot coopera”, spune dr. Joshua Plotnik, coordonatorul studiului.

Elefanții asiatici implicați în studiu au fost învățați că tragerea de sfoară aduce platforma spre ei, și că vor găsi o recompensă pe platformă. Dar noul aparat aduce ceva în plus. Una dintre frânghii este trecuta în jurul platformei, ca o curea, astfel că simpla tragere nu face platforma să se miște. Dar dacă doi elefanți ar fi apucat de ambele capete ale sforii în același timp, platforma se mișca, iar ei primeau recompensa.

“Când eliberam un elefant înaintea celuilalt, au învățat să-și aștepte partenerul înainte de atrage de sfoară”, spune dr. Plotnik. Aceasta spune că elefanții au învățat acest lucru mai repede decât cimpanzeii.

“Ca oameni, vrem să arătăm că suntem unici, dar suntem contraziși tot timpul”, spune cercetătorul. “Singurul lucru care ne rămâne este limba. Dar comportamentul complex – cultură, folosirea uneltelor, interacțiunea socială – îl găsim în regnul animal”, adaugă acesta.

Foto: Flickr / _Mrs_B

Citiți și:

VIDEO Un elefant din India a început să mănânce oameni din disperare

Piața comerțului cu animale sălbatice a ajuns la 6 miliarde de lire sterline pe an

Taj, elefantul pictor, a murit

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger