Elefanţi instruiţi să detecteze bombe, mine de teren şi braconieri

0

În Africa de Sud, elefanţii sunt antrenaţi în arta “bio-detectării”: mirosul lor extrem de fin ar putea fi folosit la detectarea bombelor, minelor de teren sau chiar a braconierilor, spun iniţiatorii proiectului susţinut de U.S. Army Research Office, scrie agenţia de presă Reuters.

 

 

Chishuru este un elefant în vârstă de 17 ani, care a luat parte la un test menit să demonstreze sensibilitatea extraordinată a mirosului acestor mamifere. Mai multe găleţi au fost puse într-un şir, iar una dintre ele avea lipit pe fund un pămătuf cu miros de explozibil. Elefantul trece pe lângă găleţi şi îşi vâra trompa în fiecare dintre ele. De fiecare dată când a simţit mirosul de explozibil, s-a oprit şi a ridicat un picior din faţă. Indiferent cum au fost puse găleţile, nu a greşit niciodată în timpul testului. Ca şi în cazul câinilor folosiţi să detecteze explozibili, şi elefantul a fost recompensat pentru reuşitele lui cu marula, un fruct pe care îl adoră.

 

 

“Mirosul unui elefant este fantastic. Gândiţi-vă la mamuţii care îşi căutau mâncarea prin gheaţă”, exemplifică Sean Hensman, reprezentant al fermei Adventures with Elephants, aflată la 180 de kilometri nord de Johannesburg, unde are loc instruirea elefanţilor. Inspiraţia pentru acest proiect a venit chiar din observarea comportamentului elefanţilor. Cei din Angola, spre exemplu, târâţi, la fel ca populaţia, prin decenii de război civil, evitau zonele minate. Tatăl lui Hensman a antrenat 12 elefanţi pentru patrule anti-braconaj în Zimbabwe, însă în anul 2002 familia a pierdut fermele deţinute acolo în urma confiscării terenurilor impusă de preşedintele Robert Mugabe.

Din acest motiv, s-au mutat în Africa de Sud. Aici, alături de cercetători ai armatei americane, dezvoltă de cinci ani acest proiect cu elefanţi instruiţi, dar care nu vor fi folosiţi, în niciun caz, spun ei, în teatre de război. Elefanţii sunt foarte receptivi la instruire şi, spun experţii care lucrează cu ei, spre deosebire de câini, îşi amintesc mirosul odată “învăţat” fără să aibă mereu nevoie de antrenament.

 

Sursa şi foto: Reuters

 

Puteţi citi şi:

Ce văd animalele când se uită în oglindă?

VIDEO Legătura dintre terorism şi braconajul elefanţilor

Un milionar român a plătit 90.000 de dolari pentru a ucide, împăia şi transporta un elefant din Africa de Sud

Studiu: 100.000 de elefanţi, ucişi în trei ani din cauza cererii crescute de fildeş

Un elefant a plâns după ce a fost eliberat din lanţurile în care a fost ţinut 50 de ani

Statul american New York a interzis comerţul cu fildeş şi cornuri de rinocer

30 de tone de fildeş capturate de la braconieri, distruse la Hong Kong

Belgia şi-a distrus rezervele de fildeş, în sprijinul luptei contra traficului cu viaţă sălbatică

Prima fatwa emisă împotriva traficului cu viaţă sălbatică

Franţa îşi arde stocurile de fildeş

Câini dresaţi să descopere contrabanda cu fildeş de elefant şi cornuri de rinocer


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger