În 10 ani, speciile cunoscute de pește din Delta Dunării nu vor mai exista din cauza electro-braconajului, preconizează Asociația Salvați Dunărea și Delta. Electro-braconajul este un fenomen care pune în pericol Delta Dunării și care a apărut din cauza sărăciei, continuă din cauza dorinței de îmbogățire și este foarte dificil de stopat de către autorități.
Electro-braconajul este un act barbar, spune Liviu Mihaiu, președintele SDD. “Imaginați-vă că, dacă am mânca în mod obișnuit câini, ar exista oameni care ar electrocuta câini prin parcuri pentru a-i mânca”, a spus acesta în cadrul unei demonstrații de electro-braconaj organizate la ONG Fest, în parcul Alexandru Ioan Cuza din București.
Electro-braconajul constă în electrocutarea peștelui cu un aparat special ce se găsește pe piața neagră la prețuri între 500 de lei și 400 de euro, estimează reprezentanții SDD, iar captura după o noapte de electro-braconaj poate ajunge chiar și la 100 de milioane de lei. Dacă nu se înțelege că resursa piscicolă trebuie protejată, ne trebuie o armată să o păzim, ceea ce e imposibil, spun reprezentanții poliției, prezenți la demonstrație.
Infracțiunea de electro-braconaj se pedepsește cu închisoare între 1 și 3 ani, dar infractorii sunt foarte greu de prins din cauza lipsei de mijloace financiare ale poliției, iar chiar când sunt prinși, foarte puține dosare ajung în instanță. Ce se recoltează în urma electro-braconajului este o mică parte din ce se distruge, întrucât în urma paraliziei peștelui, chiar dacă acesta scapă, i se reduce semnificativ durata de viață.
Piața neagră domincă comerțul cu pește din Delta Dunării. Institutul de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării a evaluat că piața neagră absoarbe până la 75% din captura de pește. În 2010, pescarii au capturat 2.090 de tone, dar există cel puțin 5.000 de tone de pește capturat ilegal, din care organele de control au confiscate doar 23 de tone, ceea ce reprezintă doar 0,46%, se arată în raportul “Delta Warning Report”, publicat de SDD în aprilie 2011.
Electrobraconajul nu este doar o infracțiune, ci înseamnă și poluare și construcții ilegale, dar mai ales distrugerea biodiversității care este în strânsă legătură cu oamenii. “Dacă peștele dispare, și populația va pleca dintr-o zonă care va fi calamitată”, atenționează Liviu Mihaiu.
Evenimentul a fost organizat în cadrul celei de-a treia ediţii a Festivalului Naţional al Organizaţiilor Neguvernamentale din România – ONGFest, care se desfăşoară în zece oraşe din ţară. Acţiunile din Bucureşti vor avea loc în Parcul Alexandru Ioan Cuza (fostul IOR), în perioada 9-11 septembrie 2011.
Foto: SDD
Un comentariu
Pingback: Braconierii fac legea în Delta Dunării | TOTB.ro - Think Outside the Box