Electricitatea ar putea fi taxată în locurile publice

3

O nouă priză dezvoltată de Sony lansează posibilitatea ca aeroporturile, cafenelele şi alte locuri publice să-i taxeze pe oameni pentru dispozitive de încărcare a gadgeturilor, stârnind îngrijorări legate de încălcarea intimităţii şi de furtul de identitate. Cafenelele din marile oraşe, cum ar fi New York sau San Francisco, au început deja să-şi acopere prizele pentru a-i împiedica pe clienţi să mai petreacă ore întregi la o masă cheltuind doar 3 dolari pe o cafea. Ideea e că acest tip de comportament alungă alţi potenţiali clienţi, dar multe cafenele se abţin încă să-l blocheze pentru a nu-i pierde de tot.

Noile tehnologii le-ar putea îndemna însă să răspândească astfel de practici, oferindu-le o soluţie care pare să fie de mijloc. Sony dezvoltă în momentul de faţă un tip de priză care poate stabili identitatea şi autorizaţiile utilizatorilor de a folosi sursa de energie, impunând perspectiva unui sistem de taxare a electricităţii în spaţiile publice aplicat clienţilor care nu se dezlipesc din faţa laptopurilor. Totodată, noul aparat este menit să îmbunătăţească gestionarea resurselor energetice şi să împiedice furtul de dispozitive electronice.

Pe de altă parte, însă, o asemenea perspectivă stârneşte şi îngrijorarea privind furtul de identitate şi invadarea intimităţii, precum şi indignarea consumatorilor de a plăti pentru ceva care până acum a fost gratuit. Dar în contextul în care unele cafenele au început blocheze accesul la prize, această soluţie este prezentată ca fiind una de compromis.

Mai multe detalii puteţi afla pe Verge.com.

 


3 comentarii

  1. Ce prostie. Nu-i mai simplu sa-ti activeze priza pentru o cantitate de energie proportionala cu costul consumatiei? Asta inseamna sa pui un contor cu ceva trigger pe fiecare priza.

  2. Si mai simplu ar fi sa puna prize din alea cu telecomanda si cand vezi ca unul sta acolo si nu mai pleaca, pac, i-ai luat curentul… si gata.
    Ce sa spun, trebuie inventat sistemul lui peste pentru o treaba absolut banala…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger