Electricitate pentru săraci = sănătate, educaţie şi creştere economică

0

Peste 1 miliard de oameni din ţările sărace ale lumii ar putea avea acces la electricitate în 20 de ani, însă totul depinde de comunitatea internaţională, susţine un raport global al Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE).

A facilita săracilor accesul la electricitate la mai bine de un secol de când bogaţii se joacă cu energia ar costa în jur de 48 de miliarde de dolari pe an şi ar putea avea avantaje mari în materie de sănătate, educaţie şi creştere economică.

Dacă se face ca la carte, arată raportul, dotarea nevoiaşilor cu electricitate ar genera o creştere a emisiilor de dioxid de carbon cu 0,7%, echivaletul emisiilor anuale ale statului New York, însă fiind vorba de o populaţie de 50 de ori mai mare. Săracii au nevoie de electricitate pentru că, printre multe altele, cei mici nu îşi pot face bine temele din cauza lipsei de lumină, folosind lămpi sau lumânări, iar mâncarea nu poate fi depozitată şi gătită în casă. Aproape 3 miliarde de oameni din întreaga lume nu au acces la electrocasnice, aşa că gătesc în case după metoda tradiţională cu lemne de foc şi cad pradă poluării aerului din interiorul propriilor locuinţe. An de an sunt înregistrate milioane de morţi cauzate de afecţiuni respiratorii, majoritatea în rândul femeilor şi copiilor, categoriile cele mai expuse la poluare.

Cum 2012 a fost declarat Anul Internaţional al Energiei Sustenabile pentru Toţi, spune Maria van der Hoeven, directorul executiv al AIE, timingul e numai bun pentru adresarea problemei. Energia săracă în carbon ar putea constitui mare parte din energia necesară modernizării săracilor. Deşi 48 de miliarde de dolari înseamnă un salt uriaş de la actualele investiţii, continuă van der Hoeven, suma ar însemna doar circa 3% din investiţiile globale necesare în sectorul electricităţii pentru îmbunătăţirea serviciilor şi trecerea la surse de energie cu conţinut scăzut de carbon. Majoritatea celor care nu au acces la curent electric se află în Africa subsahariană şi Asia.

 

Sursa: The Guardian

Foto: Flickr/NeilsPhotography


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger