Einstein, fetiţa şi ştiinţa

0

În cartea “Dear Professor Einstein: Albert Einstein’s Letters to and from Children” se remarcă un schimb de replici între omul de ştiinţă Albert Einstein şi o fetiţă din Africa de Sud, pe nume Tyfanny, care i-a amintit acestuia de nepoata lui şi cu care a avut o corespondenţă mai îndelungată.

 

 

În scrisoarea ei către Einstein din 19 septembrie 1946, fetiţa îi scrie astfel: „Am uitat să vă spun, în scrisoarea mea anterioară, că sunt fată. Am regretat mereu acest fapt, dar acum am reuşit să mă împac, cumva, cu asta. Urăsc rochiile şi dansurile şi toate lucrurile care în general le plac fetelor. Prefer caii şi călăritul. Cu ani în urmă, îmi doream foarte mult să devin jocheu şi să călăresc caii la curse, dar asta a fost atât de demult! Acum vreau să devin om de ştiinţă. Sper că nu vă deranjează şi că nu mă veţi desconsidera, acum, ştiind că sunt fată!”.

Răspunsul lui Einstein a venit, menţionează cartea, cândva între luna septembrie şi octombrie a aceluiaşi an, scurt şi la obiect: „Pe mine nu mă deranjează că eşti fată, principalul lucru este să nu te deranjeze pe tine. N-ai absolut niciun motiv pentru asta!”.

 

Sursa: BrainPickings


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger