Ei bine, da, a fost inventat subraţul robotic

0

Dacă un robot poate „vedea” sau poate „vorbi”, de ce să nu şi miroasă? Cam de la întrebarea asta a pornit Kevin Grennan când s-a apucat să lucreze la axila robotică dotată cu o glandă sudoripară artificială.

La prima vedere poate părea o invenţie desprinsă cu graţie dintr-un catalog al găselniţelor tehnologice absurde, cum ar fi furculiţa cu ceas sau patul antiglonţ ori telecomanda pentru cai. Însă, după ce intrăm puţin în implicaţiile subraţului robotic, parcă îi putem găsi justificări mai aplicate.

„Fiecare robot pe care l-am augmentat cu o glandă sudoripară emite o substanţă, androstadienona, pe care o regăsim în transpiraţia bărbaţilor, şi pe care am folosit-o pentru a-i activa robotului o funcţie de bază. În cazul unui robot folosit într-o echipă de genişti, această glandă emană mirosul fricii umane. S-a dovedit că oamenii pot identifica acest miros specific, lucru care tinde să le sporească capacitatea cognitivă. Aş propune ca acest robot să fie folosit pentru a le permite oamenilor din jur să lucreze mai eficient, distingând între situaţiile cu adevărat periculoase şi alarmele false”, explică Kevin Grennan.

 

Sursa: Boing Boing

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger