Egoismul ar duce la extincția speciei umane

0

Evoluția nu favorizează oamenii egoiști, arată o nouă cercetare care contrazice, astfel, o teorie anterioară care spune că e preferabil să te pui pe tine întâi. De fapt, se pare că e mai bine să cooperezi, arată studiul publicat în Nature Communications. Cercetătorii spun că dacă oamenii ar fi avut doar trăsături egoiste, specia noastră ar fi dispărut deja.

 

 

Cercetătorii au folosit teoria jocurilor pentru a simula situații de conflict sau de cooperare. Acest lucru le permite să scoată la iveală strategii prin care se iau decizii și să stabilească de ce apar anumite comportamente la oameni.

O echipă de la Universitatea din Michigan a folosit un model al jocului dilemei prizonierului, care înseamnă că doi suspecți sunt interogați în celule de închisoare diferite și fiecare trebuie să decidă dacă să îl dea de gol pe celălalt.

În acest model, fiecărui suspect i se oferă oportunitatea libertății în schimbul informațiilor despre celălalt, ceea ce ar duce la închiderea celuilalt pentru șase luni. Dar, scenariul va fi pus în aplicare doar dacă oponentul alege să nu dea informații despre celălalt.

Dacă ambii suspecți aleg să informeze, cei doi primesc câte trei luni în închisoare, dar dacă ambii refuză oferta ei primesc doar câte o lună de închisoare.

Matematicianul John Nash a dovedit că strategia optimă este să nu cooperezi în jocul dilemei prisonierului. “’Mulți ani, oamenii s-au întrebat de ce vedem cooperare în lumea animală, în lumea microbiană și umană, dacă Nash are dreptate”, spune autorul principal al studiului, Christoph Adami.

Comunicarea nu a fost luată în considerare anterior, răspunde cercetătorul. “Celor doi prizonieri nu le-a fost permis să vorbească între ei. Dacă s-ar fi întâmplat asta, ar fi făcut un pact între ei și ar fi fost liberi într-o lună. Dar dacă nu li se dă voie să comunice, tentația este să dea informații despre celălalt”, spune cercetătorul care adaugă că a fi rău îți dă un avantaj pe termen scurt, dar cu siguranță nu și pe termen lung.

Aceste rezultate contrazic un alt studiu care arăta că oamenii egoiști pot avea un avantaj față de parteneri cooperanți, ceea ce ar duce la o lume de oameni egoiști. Strategia depindea de cunoașterea deciziei anterioare a oponentului și adaptarea ei.

Într-un mediu evoluționar, cunoașterea deciziei oponentului nu ar fi avantajoasă pe termen lung pentru că și oponentul dezvoltă același mecanism de a afla decizia ta, explică Adami.

Este exact ceea ce cercetătorii din Michigan au descoperit, și anume că avantajul egoismului durează puțin. Ei au folosit modele computerizate pentru a face sute de mii de jocuri, simulând schimburi de acțiuni luând în calcul comunicarea anterioară.

Sursa: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger