Egiptul testează noi tehnologii în domeniul energiei regenerabile

0

Academia Egipteană de Cercetare Ştiinţifică şi Tehnologie (ASRT) a anunţat lansarea unui proiect-pilot numit “CSP – Concentrated Solar Power”, care va testa unităţi ce vor acţiona simultan în două direcţii: vor produce electricitate şi vor desaliniza apa, totul în baza energiei solare.

 

 

Proiectul-pilot se întinde pe durata a patru ani şi a primit o finanţare de 22 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, dat fiind că implică universităţi şi companii din (cel puţin) patru ţări europene. Unităţile care vor fi construite spre a fi testate se vor numi MATS (de la denumirea lărgită a proiectului, „Multi-Purpose Applications by Thermodynamic Solar”); primele vor fi ridicat în zona Burj Al Arab, într-o regiune deşertică din apropierea oraşului Alexandria. Unităţile pot funcţiona atât în baza energiei solare, cât şi în baza altor energii regenerabile, precum biogazul. Testul ţinteşte producerea unui megawatt de curent pe zi şi a 250 de metri cubi de apă desalinizată.

Preşedintele ASRT, Maged Al-Sherbiny, a declarat că unităţile MATS pot fi folosite pentru a exploata „energia solară concentrată” la nivel mic şi mediu, pentru a întruni necesităţi locale, regionale, de curent, căldură şi apă desalinizată, potabilă. Partenerii Egiptului în acest proiect vin din Italia, Germania, Franţa şi Marea Britanie. În paralel cu testele efectuate, proiectul-pilot va funcţiona şi ca staţie de cercetare pentru instruirea cercetătorilor egipteni în domeniu. Scopul Egiptului este de a exporta tehnologia aceasta, în viitor, altor ţări africane şi de a demonstra că poate fi utilizată la nivel mare, industrial; planurile de viitor mai îndepărtat prevăd chiar posibilitatea folosirii acestei tehnologii (ce urmează a fi testate) la exportul energiei electrice din nordul Africii către Europa.

 

Sursa: ENN

Foto: Solar Tribune


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger