Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și-a dat acordul pentru siguranța uleiului de răpită modificată genetic în utilizarea lui alimentară și furajeră pe piața europeană.
Rapița modificată genetic a fost creată de compania Bayer CropBioscience pentru a rezista la erbicidele pe bază de glufosinat-amoniu. Consiliul pe OMG-uri al EFSA a avut rolul de a evalua siguranța alimentelor și furajelor care conțin acest tip de cultură, cu excepția celor ce conțin ulei procesat. Cultivarea rapiței modificate genetic în Europa nu a fost inclusă în provesul de evaluare.
Consiliul a declarat în Jurnalul EFSA că este puțin probabil ca semințele modificate genetic să aibă efecte adverse asupra sănătății oamenilor și animalelor și asupra mediului înconjurător.
Se spune că importul de ulei de rapiță modificată genetic Ms8, Rf3 și Ms8xRf3 pentru hrana animalelor nu prezintă un risc semnificativ și iminent pentru mediul înconjurător. Acest lucru e valabil chiar și în cazul împrăștierii neintenționate a semințelor în mediu. În plus, într-un studiu asupra puilor de carne s-a ajuns la concluzia că semințele de rapiță sunt la fel de nutritive ca și cele convenționale.
Din perspectiva siguranței alimentare, Consiliul a comparat cultura modificată genetic cu o varietate convențională și nu a descoperit diferențe semnificative între cele două în afară de proteinele noi produse de varietatea transgenica.
Acesta a declarat că siguranța noilor proteine și a produsului integral a fost evaluată în funcție de potențiala toxicitate, alergenicitate și caracterul nutritiv. În urma evaluării nu s-au identificat potențiale îngrijorări.
EFSA a evaluat deja în 2005 și 2009 siguranța noilor proteine prezente în rapița modificată genetic Ms8, Rf3 și Ms8xRf3. Nici atunci nu s-au identificat îngrijorări referitoare la siguranța sănătății oamenilor și animalelor în contextul utilizării culturii.
Aprobarea vine la doar câteva zile după ce un studiu realizat pe șobolani hrăniți cu porumbul modificat genetic NK603 al Monsanto, tolerant la glifosat, a arătat că aceștia dezvoltă mai multe tumori decât șobolanii hrăniți cu porumb convențional. Studiul este foarte controversat, iar Comisia Europeană a cerut EFSA ca acesta să fie analizat. Autoritatea a declarat că va prezenta săptămâna viitoare rezultele preliminare ale analizei.
Sursa: InfOMG
2 comentarii
Sa-l folosim la ungerea balamalelor.
Sa-l folosim la ungerea balamalelor.