Efectul protestelor din China: manifestanţii arestaţi au fost eliberaţi

0

Săptămâna trecută, mii de protestatari chinezi au ieşit în stradă pentru a bloca construcţia unei fabrici de cupru molibden, în sud-vestul Chinei. Comunităţile locale şi-au exprimat teama pentru nivelul de poluare rezultat în urma activităţii unei astfel de fabrici. Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor şi a făcut arestări.

 

 

Potrivit ziarului The New York Times, citat de Mongabay News, faptul că oamenii au luat atitudine a avut urmări destul de rapide. Guvernul chinez a anunţat că proiectul nu va fi dus la îndeplinire (construcţia fabricii ar fi costat 1,6 miliarde de dolari şi avea drept scop „impulsionarea economică” a regiunii); persoane care au manifestat împotriva proiectului şi au fost arestate din această cauză au fost eliberate după amploarea luată de proteste.

În ciuda cenzurii care funcţionează în China când vine vorba de dezvăluiri legate de astfel de proteste, acţiunea chinezilor a ajuns rapid cunoscută pe internet. Ziarul citat menţionează şi că o serie similară de proteste a stopat, anul trecut, construirea unei uzine de cărbune în Haimen (tot China). Potrivit Academiei Chineze de Ştiinţe Sociale, degradarea mediului este tot mai accentuată în China şi se pare că va depăşi, în curând, rate de creşterea economică a ţării.

 

Sursa: Mongabay News

Foto: The Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger