Efectul placebo există şi în cazul în care pacientul este în cunoştintă de cauză

1

Placebo funcţionează chiar şi în cazurile în care pacienţii sunt conştienţi că iau o substanţă inactivă, au observat cercetătorii care au realizat un experiment inedit pentru a testa efectul placebo, informează Reuters.

Aproape 60% dintre pacienţii cu colon iritabil au spus că se simt mai bine după ce, în cunoştinţă de cauza, au luat pastile inactive de două ori pe zi, comparativ cu 35% dintre pacienţii care nu au luat niciun tratament.

“Nu numai că le-am explicat clar că aceste pastile nu au niciun ingredient activ şi sunt făcute din substanţe inerte, dar am şi scris ‘placebo’ pe recipient”, a declarat Ted Kaptchuk, Harvard Medical School, unul dintre cercetătorii care au realizat experimentul.

Placebo este vital în cercetarea noilor medicamente şi tratamente, iar, în general, oamenii de ştiinţă au descoperit că între 30 şi 40% dintre pacienţi susţin că se simt mai bine după ce iau o pastilă inactivă fără să ştie. Cu toate acestea, nu este etică administrarea pastilelor cu substanţe inactive în cadrul unui tratament standard fără anunţarea pacientului.

Pentru a testa teoria portivit căreia placebo nu funcţionează dacă pacienţii sunt în cunoştinţă de cauză, Kaptchuk şi colegii săi au selectat 80 de pacienţi cu colon iritabil, o boală caracterizată prin dureri abdominale. O parte dintre ei au primit doar pastile inactive, fiind anunţaţi de acest lucru, iar o parte dintre ei nu au primit niciun tratament.

Foto: Flickr / e-MagineArt.com

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Medicamentele nu funcţionează dacă nu credem în ele » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger